Nyitókép: Facebook

 

2021. május 15-én, szombaton kerül megrendezésre a minden évben közkedvelt esemény, a Múzeumok és galériák éjszakája, amelyre idén a Szlovák Köztársaság elnöke, Zuzana Čaputová védnöksége alatt kerül sor.

 

A jelenleg is tartó járványhelyzet miatt a múzeum főként online programmal készül az érdeklődők számára, amely 15:00 órától lesz elérhető a www.nmag.sk weboldalon.

 

 hirdetes_810x300  

Tekintsék meg A stószi remete című dokumentumfilmet, amelyben Fábry Zoltán szlovákiai magyar írót mutatjuk be. A kassai Márai Sándor emlékkiállítást egy magyar nyelvű virtuális tárlatvezetés formájában ismertetik Önökkel, amely a Csemadok által szervezett 52. Kazinczy Napok keretében készült.

 

Az egyes múzeumokban található állandó tárlatok és időszaki kiállítások (Žižkova 18, Pozsony, Madách-kastély Alsósztregován, Márai Sándor emlékkiállítás Kassán) 10:00 és 17:00 óra között lesznek látogathatók, a jelenlegi járványellenes intézkedéseknek megfelelően (a látogatók száma korlátozott: 1 fő – 15 m2) és az érvényes szokásos belépődíj ellenében.

 

 

Továbbá újdonsággal, a Szlovákiai Magyar Nyelvjárások Hangoskönyvével bővul az Étel, ital, álom … Mindennapok és ünnepek az emberek életéből című állandó néprajzi kiállítás Pozsonyban. A könyv beszélt nyelvi szövegeket tartalmaz, melyek ízelítőt adnak a szlovákiai magyar tájegységek nyelvjárási sajátosságaiból. A hangoskönyv Presinszky Károlynak, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete adjunktusának szerkesztésében készült el.

 

Ez a multimediális nyelvjárási szöveggyűjtemény olyan informatikai eljárással jött létre, melynek segítségével a hangfelvétel és annak fonetikus lejegyzése egyszerre jelenik meg. A hang és a lejegyzés szinkronizálása a Bihalbocs dialektológiai szoftverrel készült, melyet Vargha Fruzsina Sára és Vékás Domokos, a budapesti ELTE kutatói fejlesztettek ki. A kiállításban található térképen az egyes településekre kattintva meghallgatók és elolvashatók a hangoskönyvek hanganyaggal szinkronizált szlovákiai magyar nyelvjárási szövegei.

 

Alsósztregován, a Madách-kastélyban, Csanda Gábor beszélget Jitka Rožňovával, Az ember tragédiája című mű szlovák nyelvű fordítójával. A kastély parkja 4 új fával gazdagodik, amelyeket a nagykürtösi járás 2 alapiskolája és 2 intézménye képviselői ültetnek el.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!