Nyitókép: Körkép.sk

 

Egy hosszú pandémiás kényszerszünet után éled újjá a losonci Nógrádi Könyvtár kulturális tevékenysége. A könyvtár munkatársai ezen időszak alatt sem tétlenkedtek, számos virtuális programot készítettek elő az olvasóknak és az érdeklődőknek. Ezek voltak magyar és szlovák előadások, könyvbemutatók, gyermekprogramok, megemlékeztek Nógrád személyiségeiről stb.

 

 

Nem mellékesen sikeresen befejeződött a könyvtár belső tereinek átépítése, melynek részeként megújult az szépirodalmi olvasóterem és elkészült egy előadói, közösségi terem is, amelyben bármikor lehet úgy rendezvényt tartani, hogy az nem korlátozza a könyvtár munkáját.

 hirdetes_300x300  

 

A támogató szervezetek rugalmasságának köszönhetően az elmaradt programok megvalósításának idejét meghosszabbították, aminek köszönhetően az elmúlt héten az érdeklődők egy érdekes előadást hallgathattak meg a Füleki Vár történetéről.

 

 

A meghívott előadó Kasza Patrik a téma ismert tudója, hiszen akik már jártak a Füleki Várban  idegenvezetőként találkozhattak vele. De nem csak ott, hiszen az általa (is) alapított Defensores hagyományőrző csapat számos az elmúlt évek során számos bemutatót tartott a várban, de Losoncon is. A középkori konyhájuk ételeit is igen szívesen fogyasztották a hagyományos ízek kedvelői.

 

 

Annak ellenére, hogy az előadását nem kísérte diavetítés, feléledtek a történelmi események. Az élvezetes beszámolót a Füleki Vár létrejöttének bemutatása vezette be, szó esett természetesen a legendás Fulkó lovagról és történetéről is. A jelenlévők megtudhatták azt is, hogy a török veszély tudatában a várat többször megerősítették, de ez sem mentette meg attól, hogy hosszú időre török fennhatóság aló kerüljön.

 

 

Nem véletlenül kapott benne bő terjedelmet a vár történetének legjelentősebb, ugyanakkor legtragikusabb időszaka, a vár utolsó ostroma, amely II. Koháry Istvánhoz kötődik. Aki, mint a császár hű követője, 1667-ben lett a vár kapitánya, s megerősítette a várat.

 

 

Az ő ideje alatt tört ki a gróf Thököly Imre vezette felkelés, amelynek megsegítésére az oszmán-birodalom hatalmas hadsereget küldött. Thököly a törökök oldalára állt. A közös török-kuruc hadsereg 1678-ban megtámadta Füleket, de ezt Füleknek még sikerült kivédeni. A hatalmas sereg négy évvel később, 1682-ben próbálkozott újra, amikor az alakulatai körülvették a várat és várost. A korabeli adatok szerint mintegy 60 000  katona ostromolta a várat Thököly és Apafy irányítása alatt.

 

 

A várvédők száma, beleszámítva város lakosságát 4000 volt. A hatalmas túlerő ellenére Koháry elszántan védte a várat. A támadás szeptember 3-a hajnalán indult meg, s reggelre már az egész város lángban állt. A harc kifárasztotta a vár védőit, akik közül többen a vár feladására szólították fel az ezt nem vállaló Koháryt. A védők 1682. szeptember 10-én adták fel a harcot. Koháry a város megmentésének érdekében hozta meg ezt a döntését.

 

A török sereg azonban felrobbantotta várat, a várost pedig a földdel tette egyenlővé. Koháry fogságba került, amelyből csak három évvel később szabadult ki. Ezt követően teljesítette azon ígéretét, hogy ha kiszabadul a fogságából, templomot és kolostort épít a városban. Ekkor készült el a kastélya is, mely jelenünkben a cserkészek  otthona.

 

 

Az előadó több fegyvert is magával hozott, melyeket a jelenlévők az előadás után kezükbe foghattak, ki is próbálhattak.

 

A Nógrádi Könyvtár programjai az elkövetkező hetekben is folytatódnak, nyáron megrendezésre kerül a mindig várt nyári gyermektábor is.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.