Nyitókép: TASR/Maroš Černý

 

Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszter és Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója csütörtökön jelentette be a szepesi vár felújításának kezdetét, amely elsősorban a román stílusú palota megmentésére összpontosít. A felújítás során a nyugati palotákat és a Szent Erzsébet-várkápolnát is rekonstruálni fogják. A Szlovák Nemzeti Múzeum az említett munkálatokra 4 810 000 eurót kapott az állami költségvetésből.

 

„A kulturális örökséget, az emlékeinket, mindent, amit az eleink itt hagytak nekünk, jelentős gazdagságnak tartom, amelyről éveken át nem úgy gondoskodtak, ahogyan kellett volna. Ezért is nagyon örülök annak, hogy itt, a szepesi várban végre hozzájárulhatunk ahhoz, hogy úgy vigyázzunk a kulturális örökségünkre, ahogy az egy fejlett európai államhoz illik“

 

– jelentette ki Milanová.

 hirdetes_810x300  

 

Fotó: TASR – Maroš Černý

 

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a vár nyolc hónapos nyitva tartása idején évente mintegy 220 ezer turista látogatja meg az egész világból. A vár még a járvány idején is 120 ezer látogatót fogadott.

 

A román kori palota kritikus állapota elsősorban a falak meggyengült statikájának és a falkorona erős destrukciójának eredménye.

 

„Nem volt kemény tél, és két héttel ezelőtt a válságstáb ülésén megtudtam, hogy az ilyen típusú emlékműnek éppen kemény télre van szüksége. Szerencsére nem került sor a román kori palota összeomlására. Bízom benne, hogy érdekes 40 hónap vár ránk és semmi meglepő dolog nem történik“

 

– mondta Panis.

 

Fotó: TASR – Maroš Černý

 

Mária Novotná, a Szlovák Nemzeti Múzeum – lőcsei Szepesi Múzeum igazgatója szerint a román kori palota egyedi építmény, amelyet még a tatárjárás előtt építettek.

 

A rekonstrukciós munkálatok 2024 végéig tartanak majd, a 2022-es nyári szezonban a vár csak korlátozott módon – a felső udvar nélkül – lesz elérhető a turisták számára.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!