Nyitókép: Körkép.sk

 

Június 12-én, szombaton délután élettel telt meg Komárom belvárosa. A budapesti székhelyű Hagyományok Háza első alkalommal rendezte meg a Verbunk Napját a Kárpát-medencében. Egyszerre öt helyszínen került sor táncbemutatókra, Magyarországon Kapuvárott, Budapesten, valamint Nyíregyházán, és az anyaország határain túl az erdélyi Székelyudvarhelyen, valamint a felvidéki Komáromban. Ez utóbbi programjának szervezője a Táncfórum (Szlovákiai Magyar Táncosok Szakmai Egyesülete) volt, Gálik Gábor vezetésével.

 

 

  hirdetes_300x300   

A komáromi bemutató táncosai a Tiszti Pavilon előtt gyűltek össze, s innen vonultak át zeneszó kíséretében a város központi terére, Klapka György szobrához.

 

A Verbunk Napjának hazai programjába összesen 13 táncegyüttes kapcsolódott be:

 

a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, Csalló Néptáncegyüttes, Csallóközi Táncegyüttes, Megyer Táncegyüttes, Generáció Táncegyüttes, Komárom Táncegyüttes, Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes, Sendergő Ifjúsági Néptáncegyüttes, Mátyus Néptáncegyüttes, Rakonca Néptáncegyüttes, Borostyán Néptáncegyüttes, Nádos Néptáncegyüttes, valamint az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes. A felsorolt csoportok összessége egy 80 tagú táncegyüttest tett ki, akik hatalmas dinamikus erővel, egyszerre, egy időben ropták a toborzó táncokat.

 

Pósfa zenekar. Kép: Buday Mária

 

A kültéren rendezett programot az előadás részeként Dobsa Tamás nyitotta meg, aki részletesen ismertette a verbunkos táncok történetiségét és annak célját. Megtudtuk, hogy a nemzeti táncok kialakulásának korszaka a 18 – 19. századhoz kötődik. Tájegységenként eltérő formában alakultak a verbunk-táncok szerkezeti felépítései, így változatos formák jöttek létre szerte a Kárpát-medencében. A verbuválás a pünkösdi időszakhoz kapcsolódik, hiszen egybeköthető a legényavatás szokásával, és ennek egyik eleme volt a férfitáncok bemutatása.

 

A Verbunk Napjának komáromi programját a Sallai-verbunk nyitotta, majd két másik dinamikus legényest is láthattunk.  A műsorba jelentős színt és hangulatot hozott, hogy a valódi verbuválások példájára a „tánc-had” a főtéri bemutatót követően elindult a város sétálóutcáin, és egy-egy helyszínen megállva, különböző tájegységek improvizált táncait mutatták be.

 

 

A nagyszámú közönség elragadtatva szemlélte a programot, és mindvégig hűen követte az előadókat. A táncosokat a rendezvény egész folyamatában a Pósfa zenekar kísérte, akiket a műsor nagyszerűségében ugyanakkora érdem illet, mint a táncosokat.

 

A menet a Megye utcán indult végig, majd a Kultúrpalotánál a Nádor utcára tért, ahol Jókai szobránál is káprázatos bemutatót tartott, majd egy kört írva visszatért a Klapka-térre. Mindeközben elhangzott a Kossuth-nóta is, ami a szabadságharc legnépszerűbb toborzódala volt.

 

 

Kossuth Lajos azt üzente,
Elfogyott a regimentje.
Ha még egyszer azt üzeni,
Mindnyájunknak el kell menni.
Éljen a magyar szabadság!
Éljen a haza!

 

A műsor végén tréfás verbuváló táncot láthattunk, ami még inkább felpezsdítette a hangulatot.

 

Zárszóként Dobsa Tamás elmondta, hogy a rendezvény hagyományteremtő szándékkal indult, és jövőre még színesebb programmal készülnek a Verbunk Napjára.

 

 

A nagyszámú közönség soraiban megbabonázva szemlélte az előadást egy 10 -12 éves forma szlovák kislány is, akit többször szólított az apukája, hogy „poďme už domov” de a serdülő lányka az elragadtatástól nem volt hajlandó engedelmeskedni apjának.

 

A nyolcvantagú virtuóz férfi-együttes monumentális szimbolikus erőt képviselt Klapka-tábornok szobra előtt, jelezvén, hogy ízig-vérig, minden mozdulatunkban, minden rezdülésünkben ezen a földön mi itthon vagyunk.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.