Nyitókép: Dömötör Ede

 

A Komáromi Jókai Színház a járványhelyzetet követően végre egy sokszereplős, nagyszerű népszínművel örvendeztette meg a színházkedvelő közönséget. A vén bakancsos és fia, a huszár fergeteges sikert arató bemutatójára július 9-én, pénteken este került sor, melyet a szombati és vasárnapi előadás követett.

 

A darab szerzője Szigeti József, színészből lett író, aki a 19. század derekán a magyar bohózat megteremtésével próbálkozott, a szóbanforgó mű kapcsán nem kis sikerrel. A jelenlegi nagyszínpadi előadás Horváth Z. Gergely filmrendező, forgatókönyvíró átdolgozása alapján került színre.

 

A népszínmű főhőse Sugár Mihály, a „vén bakancsos”, aki fiával, Lacival éldegél a faluban. Apa és fia, két generáció, akik más-más időben harcba mennek a királyért, a hazáért, azonban sorsukat ez nem fordítja jobbra, kisemmizettekké válnak, szegénységben élik mindennapjaikat. És ez bizony egy kialakuló párkapcsolatban nem szerencsés helyzet.

 hirdetes_300x300  

 

 

Ilona, a kocsmárosné csinos lánya beleszeret a szemrevaló huszárba, Laciba, a „vén bakancsos” fiába, aki mint mondtuk, nem dúskál az anyagi javakban, ám viszonozza a lány szerelmét.

 

A darab egyik központi figurája a kocsmárosné, Ilon anyja, aki fondorlatokkal, csellel elejét veszi a násznak. Ő jómódú férjet szeretne lányának, hogy saját élethelyzetét is könnyítse. A furfangos öreg bakancsos azonban a fiatalokat segíti, és a csavaros eszű magyar bakát sem kell félteni, így végül a fiatal pár szerelme győzedelmeskedik.

 

A Komáromi Jókai Színház előadásának rendezője Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező. A népszínműből a nyolcvanas évek derekán tévéjáték is készült, ekkor Eperjes Károly a kocsmárosné fiát alakította.

 

 

A darab főhősét, a vén bakancsost Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes Művész alakítja, s e szereposztás egyik nagy vonzereje az előadásnak, ugyanis a már nyugalmazott, közkedvelt művész hét esztendeje nem állt a Jókai Színház színpadán, de most ismét meghívást kapott.


Hasonló a helyzet a kocsmárosnét alakító Varsányi Marikával is, aki minden időben a közönség kedveltjei közé tartozott, és a jelen előadást követően szintén a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagjává vált.

 

A fiatal szerelmespár szerepében két nagyszerű ifjú művészt, Matusek Attilát és Bencsík Stefánia egyetemi hallgatót láthatja a közönség. A sokszereplős darab rajtuk kívül még számos kiváló művészt sorakoztat fel.

 

 

A vén bakancsos és fia, a huszár előadását egyedi ízzel, zamattal tölti meg a színpadon helyet kapó élő népzene és néptánc, hegedű, klarinét, brácsa, nagybőgő kísérettel, ami biztosítja a közönségsikert. A zenés-táncos előadás koreográfusa Gálik Gábor.

 

A fergeteges hangulatú bemutatót, és a szombat, vasárnapi előadást követően még két további előadásra kerül sor, mégpedig július 23, és július 24-én, 19.00 órai kezdettel.

 

 

Aki felhőtlen, vidám, emellett színvonalas szórakozásra vágyik, semmiképp se hagyja ki a darabot, biztosan nem fog csalódni. A jókedv garantált, megéri a ráfordított idő.

 

Buday Mária

Fotók: Dömötör Ede

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.