Nyitókép: Cannes, 2021. július 17. Julia Ducournau francia rendező (b2), miután átvette a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát a 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén 2021. július 17-én. Balról Sharon Stone amerikai, Vincent Lindon (k), Agathe Rousselle francia színész (j2), valamint Spike Lee amerikai rendező, színész, producer, a zsűri elnöke. Ducournau a Titán című alkotásával érdemelte ki az elismerést. MTI/EPA/Sebastien Nogier

 

Beteges versenyfilm nyerte a cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát. A Titán című film vetítésén hánytak a nézők, két tucat ember pedig rosszul lett a film közben, és mentők ápolták őket a fesztiválpalota előtt. A baloldali Le Monde euforikusan ünnepelte a megfogalmazásuk szerint „transzgender filmet”, utalva a film hősének nemváltására – írja az origo.hu.

 

A portál beszámolója szerint a zsűrielnök egyébként a provokációiról ismert, 25-30 évvel ezelőtt remekművek sorát (Szemet szemért, Dzsungelláz, Malcolm X, Mo’ Better Blues) alkotó, de Oscar-díjat már egy kevésbé sikerült, ellenben politikailag hiperkorrekt filmért elnyerő Spike Lee volt.

 

A zsűri nagydíját Ashgar Farhadi iráni rendező filmje nyerte, életműdíjjal a 82 éves Marco Bellocchio olasz rendezőt tüntették ki.

 

Bár a Le Figaro azt tippelte, hogy A feleségem története című magyar film az Arany Pálmára is esélyes, végül nem kapott díjat.

 

origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.