Nyitókép: Laky Erzsébet

 

Megható és mosollyal teli percekkel, emlékfoszlányok felidézésével, valamint örömteli beszélgetéssel telt a nagyszabású ünnepség. Mindezt gazdagította a község múltjába való időutazás.

 

Immár hagyományos módon júliusban ünneplik a „csütörtökiek” a Szent Jakab-napokat. Tavaly ez ugyan az egészség védelme érdekében elmaradt, de idén annál nagyobb ünnepségek pótolták a szervezők az elmaradást.

 

  hirdetes_300x300   

 

Az ünnepség elején Őry Péter polgármester szeretettel köszöntötte a megjelenteket. Kifejezte örömét, hogy ezen a szép júliusi pénteken ennyien összegyűltek a felújított csallóközcsütörtöki kultúrházban. Megköszönte a lakosság zajos munkálatok alatti türelmét.

 

 

A településvezető összegezte a kultúrház egykori állapotát. A teljesen felújított épület használatbavételi eljárása ugyan 2020 márciusában volt, de akkor a koronajárvány miatt nem kerülhetett átadásra. Ismertette az épülettel kapcsolatos terveiket.

 

„Holnaptól mindenki bátran használatja lehetőség szerint rendezvényekre, akár családi, akár más jellegűekre ezt az épületet.”

 

– jelentette ki Őry Péter. Kifejtette reményeit, miszerint ez a kultúrház a közeljövőben a község további kulturális, társadalmi vagy családi eseményeinek  ad majd otthont. A megjelentek közül többen jóváhagyóan bólogtak.

 

 

Masicza Róbert csütörtöki esperes összefoglalta, hogy ezt a könyvbemutatót már tavaly előkészítették. A lelkiatya egykor Puss Sándor atyától kapott egy kivonatot a csütörtöki krónikából. Ezzel egyúttal egy impulzust is adott át. Hangsúlyozta, hogy Darvas Mátyás 1781-es vizitációt fordított le, amiért nagyon hálás. Ez értékes információkat adott a templomról, szokásokról stb.

 

 

A helyi esperes rámutatott, hogy elképesztő nagy munka van a könyv elkészülésében.

 

„Ma itt kis késéssel átadjuk az embereknek ezt az értékes könyvet, amely egyúttal beszámoló is a helyi életről, szokásokról, emberekről, mentalitásról és egyéb dolgokról.”

– fejezte ki örömét a lelkiatya.

 

 

Darvas Mátyás latin- és ógörögtanár, illetve fordító beszámolójában ismertette a CRONICA & CONSUETUDINES könyv előzményeit. Kiemelte, hogy ezen a környéken rettentő ritkaság, hogy fennmaradtak ebben a régióban ilyen plébániai feljegyzések. A továbbiakban a csütörtöki Szent Jakab-templom és plébánia Számadáskönyvének jellemzőit, ismertetőit mutatta be.

 

 

Az előadó összegezte, hogy a könyv tartalmazza, miként ünnepeltek meg egy-egy jeles napot. Érzékelhető, hogy a feljegyzések többször megszakadnak, újabb írásstílus jelenik meg. Ennek ellenére mégis egy roppant érdekes és ismeretterjesztő olvasnivaló. A kiadványban továbbá vannak még helyi és országos hírek is, amelyek a falu sorsát is magába foglalják.

 

 

Ismertette például, hogy Csallóközcsütörtökön egykor többek között sáskavész, földrengés, egérinvázió, varangyok uralkodása is volt a faluban, de még az 1700-as években történteket is kiemelte, miszerint júniusban halálra fagyott négy gyermek a határban. Ekkor néhány csütörtöki szeméből könny csordult ki. Mint hallottuk, voltak, akiknek gyermekkoruk nehéz napjai jutottak eszébe. Darvas Mátyás hangsúlyozta, egykor a plébánia kiváló kapcsolatot ápolt a nyájával és a szegényeket támogatta. Végül elismeréssel gratulált a csütörtökieknek e szép és fantasztikus kiadványhoz, a gyönyörűen felújított templomhoz.

„Tessék lapozni, olvasni a könyvet!”

– zárta előadását a fordító.

 

Datvas Mátyás a Magyarságkutató Intézet, Klasszika-filológiai Kutatóközpont munkatársa. Előadásának része volt a Náray György 17. századi krónikája, illetve a Batthyányi vizitáció 18. századi fordítása egyaránt. Mint megtudtuk, a dokumentumok eredeti latin szöveggel, illetve magyar és szlovák fordításban lettek kiadva.

 

 

A Szent Jakab-napok következő programja a kultúrház átadása volt. Masicza Róbert csütörtöki esperes közös imádkozás után megszentelte, majd megáldotta az új kultúrházat, amit át is adtak a csütörtökieknek.

 

 

Ezt követően a polgármester és az esperes leleplezte a kultúrház előcsarnokában lévő emléktáblát.

 

 

A július 23-i eseményen a helyiek nagy örömére lehetőség adatott a bemutatott könyv megvásárlására is. Lelkesen sorakoztak Darvas Mátyáshoz a kiadvány aláírására.

 

 

Eközben a többiek boldogan beszélgettek a rég nem látott ismerőseikkel, valamint a település vezetőségével is, köztük Németh Róbert alpolgármesterrel. Néhányan felidéztek pár emlékét, amely a kultúrházban történt.

 

 

A csütörtökiek már nagyon várták, hogy ez a modern kultúrház rendelkezésükre álljon. Néhány idős néni mosolyogva mondta, már alig várják, hogy e könyvet fellappozhassák. „Jó lesz olvasni a múltidéző, új ismeretekben gazdag kiadványt.” – mondta. Egy másik hozzátette, reméli, gyermekei, unokái is olvassák majd.

 

További képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szöveg és képek: Laky Erzsébet

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.