Kultúra

Újdonságot hozott Komáromba a K-ARTS Művészeti Gyűjtemény kiállítása

A tárlat a HÍRNÉV A FÉMNEK címet viseli, és acélszobrászati műveket mutat be.

Szeptember 16-án, csütörtök délután szokatlan, nagyon izgalmas kiállítást láthattunk a komáromi LIMES Galériában a kecskeméti K-ARTS Művészeti Alapítvány tevékenységéből, amely a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület közreműködésével valósult meg.

 

A tárlat a HÍRNÉV A FÉMNEK címet viseli, és acélszobrászati műveket mutat be. A K-ARTS Művészeti Alapítvány célja a magyar művészet felkarolása, elsősorban a kortárs acél és egyéb ipari alapanyagokkal dolgozó képzőművészet népszerűsítése.

 

A kiállítást a csoport művészeti vezetője Árvai István nyitotta meg, röviden ismertetve az érdekes tevékenység mibenlétét.

 

Árvai István

 

Amint azt a tárlat jól szemléltette, az ipari munka és a művészi tevékenység teljesen egybeforr, egymást kiegészíti, egymás által válik mutatós tárggyá, díszítőelemmé. Kreatív ipari projektjeiket szobrászokkal, képzőművészekkel, iparművészekkel és belsőépítészekkel együttműködésben valósítják meg. Már sokféle művészi elképzelés, terv valósult meg általuk, így a különböző fémszobrok elkészítése mellett az alkalmazott tervezés területén is jeleskednek. Többek között kisplasztikák, díjak, formabontó utcabútorok, berendezési tárgyak, emléktáblák, vagy éppen díszmű lakatos elemek jellemzik munkáikat.

 

 

Megtudhattuk azt is, hogy a szervezet minden évben megrendezi az Acélszobrászati és Képzőművészeti nemzetközi alkotótábort, amely már komoly múltra tekint vissza, hiszen az első 2004-ben létesült. A táborban az ismert művészek mellett fiatal tehetséges pályakezdők, képzőművész hallgatók is lehetőséget kapnak. A határon túlról is szívesen fogadják a fémmel dolgozó művészeket, annak érdekében, hogy ez a művészeti ág minél szélesebb körben érvényre jusson. Mindezek értékét Nagy T. Katalin művészettörténész foglalta össze.

 

 

Amint azt a széles közönség is láthatta, a komáromi LIMES Galériába a K-ARTS Művészeti Gyűjtemény fémes alkotásaiból egy válogatás érkezett. Ez a keresztmetszet szemlélteti, milyen széles határok között mozoghat az indusztriális művészet. A különböző fémalapanyagok, különleges megmunkálási technikák, a témák sokszínűsége jellemzi a tárlatra került műveket.

 

A kiállítás ünnepi hangulatát Németh Zsolt gitárművész kiváló előadása gazdagította, aki lágy dallamokat csempészet a fémesen kemény műtárgyak közé.

 

 

A tárlat 2021. október 15-ig tekinthető meg, munkanapokon 13.00–17.00 óra között, Komáromban, a LIMES Galériában.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket