Nyitókép forrása: facebook.com/Komáromi Jókai Színház

 

A Komáromi Jókai Színház társulata szeptember 17-én nagy sikerrel mutatta be a Hat szerep szerzőt keres című drámát Michal Vajdička rendezésében, amely a színház 69. évadjának első bemutatója. A nagyszínpadi előadásokat kiböjtölt színházkedvelő közönség a nehéz, ennek ellenére szórakoztató drámai előadást a premieren vastapssal jutalmazta.

 

Luigi Pirandello olasz drámaíró  – Hat szerep szerzőt keres műve 1921-ben íródott, bár a téma már 1917-ben megfogalmazódott benne. A háborútól terhes időt követően azonban gondolatisága teljesen átértékelődött, így nem tudott azonosulni a képzeletében korábban megszületett szereplők értékrendjével. A szerző megtapasztalja a háború borzalmait, látja az azt követő zűrzavart, a társadalom és az egyén folytonos változását, a társadalmi ellentéteket, amikor senki sem tudja, hogyan tovább, és az író sem találja a kiutat a válságból. Elméjének korábbi szülöttei így nem szólalhatnak meg, mert a szerző sem tud velük azonosulni.

 

forrás: facebook.com/Komáromi Jókai Színház

 

Az elképzelt szereplők azonban életet követeltek maguknak, hiszen egyfajta magzati állapotban várják a növekedést. Ez a késztetés vezette az írót arra az útra, hogy magából e viaskodásból kell megszületnie az új drámának.

 hirdetes_810x300  

 

forrás: facebook.com/Komáromi Jókai Színház

 

A filozofikus dráma, mely éppen száz esztendeje íródott, Michal Vajdička rendezésében került színre. Vajdička kiváló megoldásként az eredetileg „színház a színházban” történetet egy filmforgatás közegébe helyezi át, amivel megkönnyíti a néző számára a valóság és a fikció elkülönítését. Ezáltal élesebben látni a film és az élet szerepeinek konfliktusait. 

 

forrás: facebook.com/Komáromi Jókai Színház

 

A darab bár száz éves, örökérvényes élethelyzeteket boncolgat. A színészeket alakító színészek, valamint szereplőként egy család tagjainak viszonyulásai próbálja ábrázolni a valóság és az illúzió változékony voltát. Az apa szerepében a jelenlegi színházi direktort, Gál Tamást láthatjuk, az anya Kiss Szilvia, a lány és fiú Katona Eszter és Hégli Bence, de mellettük még számos jeles művész lép fel az előadásban, többek között Mokos Attila, Culka Ottó, Szvrcsek Anita, Szabó Viktor, Bernáth Tamás. A darabon végigvonul a tragikum és a komikum keveréke, a sírva – nevetés elemi megnyilvánulásai. A néző folyamatosan tépelődni kényszerül az illúzió és a valóság közti igazi „valódiságában”.

 


„Nekünk nincs más valóságunk, csak ez az illúzió. De Önök se nagyon kapaszkodjanak a saját valóságukba, mert ahogy a tegnap már köddé vált, a jelen pillanat is illúzióvá válik holnapra.”

 

A Hat szerep szerzőt keres dráma az előző színházi évad júniusában került volna bemutatásra, ekkor sajnos a járványhelyzet miatt nem adódott rá lehetőség, így vált az új évad nyitódarabjává. 

 

forrás: facebook.com/Komáromi Jókai Színház

 

Aki keresi a mély, filozofikus tartalmakat, emellett színvonalas, s egyben szórakoztató darabot szeretne látni, ki ne hagyja a Nobel-díjas drámaíró napjainkban is aktuális művét. Az elmúlt hét előadásait követően még három alkalommal kerül színre ez a sokszereplős játék, mégpedig szeptember 24, 25 és 26-án. Jegyek még vásárolhatók online, illetve egy órával az előadás kezdete előtt. A darab nagyon izgalmas, a közönség soraiból bárki találhat egy-egy szereplőt, akivel azonosulni tud, mert gondolatviláguk minden kor emberére jellemzőek.

 

forrás: facebook.com/Komáromi Jókai Színház

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.