Pál
  • HUF: 361.03
  • USD: 1.13
  • -2 °C
  • 5 °C

Hirdetés (X)

Kultúra

Óriási sikert aratott a Generáció Táncegyüttes Hazai Esszencia című produkciójával

Tekintettel az érdeklődők magas létszámára, két egymást követő premierre került sor.

Október első szombatján a Generáció Táncegyüttes Hazai Esszencia című produkciójával hatalmas sikert aratott a Komáromi Jókai Színház nagyszínpadán.

 

Tekintettel az érdeklődők magas létszámára, két egymást követő premierre került sor, mégpedig 17.00 és 19.00 órai kezdettel.

 

A Generáció Táncműhely 2019-ben alakult, mint ifjúsági együttes, de már a 2020-as évben egy országos, sok együttest összefogó társulattá formálódott.

 

 

Mint ahogy azt Gálik Gábortól, az együttes művészeti vezetőjétől megtudtuk, a jelenlegi előadók sorát kilenc szlovákiai magyar táncegyüttes kiemelkedő táncosai, szólistái alkotják.

 

Az együttes célja az azonos érdeklődésű és elhivatottságú fiatalok összekovácsolása, s ezzel együtt a hagyományos, autentikus néptánc hiteles és egyben korszerű ábrázolása.

 

Az együttes a szombaton bemutatott nagyszínpadi táncprodukciójában egy kivonatot állított színpadra a mai Szlovákia magyarlakta falvainak hagyományos tánc- és zenei kultúrájából, amelyben a táncok és népviseletek ezerféle változatát láthatjuk, a nyugati végeken húzódó Csallóköztől egészen a keleti határt záró Bodrogközig.

 

 

A zene és zenei szerkesztés Iván Andrásnak és a Pósfa zenekarnak tudható. A táncprodukció rendezője, valamint koreográfusai Gálik Klaudia és Gálik Gábor.

 

A nagysikerű táncprodukció bemutatója után Gálik Gábor, az együttes művészeti vezetője osztotta meg velünk gondolatait, érzéseit:

 

Tekintettel a közönség igényeire, dupla premierre került sor. Hihetetlen és meglepő volt látni, amint a gyerekek a két főpróbával együtt négyszer táncolták el a hatvan perces műsort, és mind a négy alkalommal kirobbanó energiával és fantasztikus odafigyeléssel tudták hozni a formát.

 

Talán az egyik legszebb élményem ebből a projektből, hogy attól a ténytől függetlenül, mely szerint kilenc különböző együttesből, kilenc különböző városból érkeztek a táncosok, különböző oktatóktól, mindennek ellenére tudtak egységként gondolkodni, egységesen színpadra állni.

 

Az az eufória, ami a műsort követően a színfalak mögött volt, azt gondolom, úgy érzem, hogy számomra ez az igazi fizetség. Elmondhatatlanul jó érzés látni, ahogy formálódott a közösség az elmúlt egy év alatt, ahogy barátságok születtek a találkozások, a próbák folyamatában, s  gyakorlatilag aminek most ez a sikeres premier a kicsúcsosodása.

 

Természetesen kellett ez a jó színházi körülmény, amit a Jókai Színház tud biztosítani, kellett egy nagyon jó zenekar, aki korban ott van mellettük, és így egyként tudtak gondolkodni. Elmondhatom, én most nagyon-nagyon elégedett és büszke vagyok, hogy ezt a társulatot összehoztuk, és hogy ez a társulat ilyen színvonalon, ilyen remekül tud együttműködni, együtt funkcionálni.

 

A Generáció Táncegyüttest a következő csoportok alkotják: Maga a Generáció Táncegyüttes, a Csalló Néptáncegyüttes, a Csallóközi Táncegyüttes, a Mátyus Néptánccsoport, a Komárom Táncegyüttes, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Sendergő Néptáncegyüttes, a Rakonca Néptáncegyüttes, végül a Borostyán Néptáncegyüttes.

 

Most, ebben a projektben, a Hazai Esszenciában, ezekből az együttesekből érkeztek a szólisták.  Nincs a műsornak kimondott táncos szólistája, hiszen mindenki szólista nálunk. Én ezt így kommunikáltam az elejétől kezdve, és mi ezt így is vesszük. A műsor énekes szólistája Szabó Julcsi a Pósfa zenekar mellett, a Pósfa zenekar pedig kiegészült Takács Ádám hegedűssel és Gerencsér János cimbalmossal. Mindezek lelkes összmunkája által született meg a sikeres produkció.”

 

Generáció Táncegyüttes Hazai Esszencia című nagysikerű produkciójához csak gratulálni tudunk, és bízunk benne, hogy lesz folytatása, hiszen a tiszta forrásból vett
néptánc-motívumoknak közösségformáló, múltra alapozott, jövőt építő szerepe van.

 

Buday Mária

Képek a Generáció Táncműhely közösségi oldaláról, Csicsmann Róbert fotói.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Dr.Fikker János
2021. okt. 12. 13:27

Fikker János: Láthattalak... Táncoltál ma, Anyádért, Apádért ,Testvéredért, Hazádért. A megfertőzött, elvadult világért... Amíg táncoltál, féltve néztelek. Cifráztad, az ősi lépéseket. Láttam a fényt, kigyúló arcodon. Titkos mosolyt, megrándult ajkadon. Boldog voltam, hiszen láthattalak, ropni a csárdást. A táncunk megmaradt...Táncoltál ma, Apádért, Anyádért, Szülőföldedért, Hazádért, Testvéreidért, és az elvadult világért...

    Buday Mária
    2021. okt. 12. 19:32

    Nagyon szép vers. Köszönjük szépen. :)

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket