Nyitókép: Facebook

 

Ma este kiderült, hogy mit is rejt a pozsonyi Mihány-torony 175 éves időkapszulája. Az élő közvetítésnek köszönhetően a nézők részesei lehettek annak a kivételes és rendkívüli alkalomnak, amikor Stanislav Kožela restaurátor a Régi városháza épületében kinyitotta az értékes rézdobozt, amelyet Mihály arkangyal szobra rejtett. A restaurátornak előre át kellett gondolnia, hogy miként fogja kinyitni az időkapszulát, hogy őseink üzenete a doboz kinyitásakor ne semmisüljön meg.

 

Az időkapszula 1758-ban keletkezett Mihály arkangyal szobrával együtt. A négyszögletes doboz – amelyen a 17ME58 felirat szerepel – szélei össze voltak forrasztva, amelyet Kužela mechanikusan, néhány szerszám igénybevételével nyitott ki.

 

 hirdetes_810x300  

Az időkapszula kinyitása előtt a szakemberek elárulták, hogy az dobozban az írott dokumentumokon kívül minden bizonnyal megtalálható lesz a kilenc szent relikviája, rézlapocskák, valamint érmék és papírbankók, amelyeket az elődeink több mint 175 évvel ezelőtt tettek bele a dobozkába.

 

Fotó: FB Bratislava – hlavné mesto SR

 

Az időkapszulát 1845-ben, a szobor utolsó felújításakor nyitották fel. Akkor Jakub Gürth levéltáros pontosan leírta, hogy mit tettek bele az időkapszulába.

 

A doboz kinyitása után saját szemünkkel is megcsodálhattuk, hogy mit rejtettek el őseink a kapszulában: a kilenc szent relikviáját, összehajtogatott pergameniratokat, korabeli fizetőeszközöket, a városi tanács jegyzékét, illetve dokumentumokat Jakub Gürth levéltáros aláírásával.

 

Mihály arkangyal szobrának restaurálása után az időkapszulát visszahelyezik oda, ahol csaknem kétszáz éven keresztül pihent, a szobor fejébe. De még mielőtt visszakerülne az időkapszula, a pozsonyiak eldönthetik, hogy milyen üzenet kerüljön bele az utókor számára, akik vélhetően 100-200 év múlva fogják újra kinyitni az időkapszulát.

 

Bratislavské noviny/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.