Nyitókép: Szövetség Facebook-oldala

 

Szövetség: Nem látjuk okát, hogy a parlamentben első olvasatban lévő Csemadok-törvény megtárgyalását elhalasszák.

 

A Szövetség elmúlt napok egymásnak ellentmondó politikai nyilatkozatai után Gyimesi György (OĽaNO) felszólította a párt tagjait, hogy alakítsanak ki egységes álláspontot a Csemadok-törvénnyel kapcsolatban, ő maga pedig addig leveszi a parlament napirendjéről a jogszabályt.

 

Gyimesi, látva, hogy önző politikai célokra lett felhasználva a kultúrális szervezetet állami támogatásban részesítő jogszabály úgy fogalmazott, hogy a Csemadok-törvénnyel csak a kultúrmaffia fejének, azaz Rigó Konrádnak van problémája, mégpedig Gyimesi szerint irigységből.

 

Rigónak köszönhetően nem jött ki jól a Szövetség a Csemadok témából

 

A visszavonás belengetése végül jobb belátásra bírta a Szövetség józanabbik részét. Belátták, hogy bár szerintük vannak tisztázandó kérdések a tervezet körül, a Csemadok támogatására szükség van.

 

 hirdetes_810x300  
A Körkép.sk napokkal ezelőtt épp az állítólagos tisztázatlan kérdéseket szerette volna megtudni Rigó Konrádtól, a Szövetség vegyespárti platformjának elnökétől, aki a Csemadok-törvényt támadta. Rigó akkor elhárította a válaszadást, helyette egy arrogáns, kioktató reakciót küldött szerkesztőségünkbe, miszerint:

 

„A Körkép.sk nem média, hanem egy dezinformációs weboldal. A média szereplőivel kommunikálok, ahogy a közösségi mediában is aktív vagyok. A nyilvános felületekről természetesen bárki átveheti a megnyilvánulásaimat”

 

Az azóta eltelt napokban azonban információink szerint Rigó kemény kritikát kapott házon belül és több párttársa is megkérdőjelezte politikai alkalmasságát.

 

Rigó tovább követelőzik

 

A Szövetség kedd reggeli sajtóközleménye a közakaratnak engedve öncélú politizálás helyett pontosította ezeket a kérdéseket. Úgy látják, a Csemadok-törvény miatt változni fog a Kisebbségi Kulturális Alapról (KKA) szóló jogszabály, ezért

 

„elvárjuk, hogy az első olvasat után haladéktalanul hozzák nyilvánosságra a vonatkozó változtatásokat is, hogy a nyilvánosság és az érintettek is lássák a következményeket”.
Mi több, parlamenten kívüli pártként szeretnének részt venni a nemzeti közösségekkel kapcsolatos mindenféle jogalkotási folyamatban.

 

„Minden olyan törvény esetében, ami a nemzetiségek jogait érinti, participatív jogalkotási folyamatot várunk el, a nemzeti közösségek politikai és szakmai képviseletének meglátásait és javaslatait be kell építeni a vonatkozó tervezetekbe „

 

– fogalmaz Rigó Konrád kioktató, követelőző stílusában a sajtóhír.

 

A Most-Híd 2019-ben még megszüntette volna a Csemadokot

 

Mint ismert, a Rigó Konrádot is soraikban tudó Most-Híd 2019-ben még az előző, Smer – SNS – Most-Híd féle maffiakormány tagjaként egy ellen Csemadokot szeretett volna létrehozni, ellehetetlenítve ezzel a jelenlegi szervezetet.

 

Gyimesi György viszont épp a Csemadok érdekében lobbizik, elérve a politikai akaratot a kormánykoalícióban ahhoz, hogy a szervezet évi 300 ezer euró állami támogatásban részesüljön. Mindezt úgy, hogy emelett minden eddigi egyéb pályázati lehetőség is megmarad a Csemadok számára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.