Nyitókép: Körkép.sk/Buday Mária

 

… engedtessék meg nekem, hogy magyar nyelven való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét… (Liszt Ferenc)

 


Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ, valamint a Gaudium  Polgári Társulás szervezésében XIX. alkalommal került megrendezésre a VOX HUMANA komáromi kórusfesztivál, melyet a két világhírű magyar zeneszerző, Liszt Ferenc születésének 210. évfordulója és Bartók Béla születésének 140. évfordulója emlékének szenteltek. A műsor folyamatában a fenti idézet mellett további kettő foglalta össze a találkozó üzenetét:

 

Liszt Ferenc magyarnak mondta magát: mindenkinek, magyarnak, nem magyarnak egyaránt kötelessége ezt a kijelentést tudomásul venni és abba belenyugodni. (Bartók Béla)

 hirdetes_300x300  

… nem vonom ki magam semmiféle hatás alól, eredjen az szlovák, román arab, vagy bármiféle forrásból. Csak tiszta forrás, és egészséges legyen az a forrás.
(Bartók Béla –saját magáról)

 

A kultúrműsor folyamata egy verssel kezdődött, Nagy Ferenc előadásában Illyés Gyula – Bartók című költeményét hallhattuk, majd pedig az egyesített karok előadásában népdalcsokor hangzott el, Bartók Béla gyűjtéséből. Vezényelt Orsovics Yvette.

 

A Kantantína női kar, fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Az egyes kórusok műsorát a Kantantína női kar nyitotta meg, akik a Schola Mariana helyett  vállalták  a szereplést, ugyanis a Marianum COVID – fertőzés miatt nem nem élhetett a lehetőséggel. A kórusok bemutatását a konferáló, Kis Krastenics Anita vállalta fel, aki a Gaudium PT oszlopos tagja.

 

A Kantantína női kamarakórus a Komáromi Városi Művelődési Központ énekkara, amely az egykori Námorníček gyermekkar tagjaiból alakult. Az énekkar állandó szereplője a városi és egyházi rendezvényeknek. Több díjazást tudhat a magáénak, 2016-ban a Chrámová pieseň (Templomi ének) kerületi fordulójában a kórus aranykoszorús minősítést ért el. Alapító karnagya, Katarína Čupková. Magas színvonalú előadásukban többszólamú szlovák népdalfeldolgozásokat, valamint egyházi zenét hallhattunk.

 

Gaudium vegyeskar, fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Őket a Gaudium, a Jókai Mór Alapiskola és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ vegyeskara és hangszeres kamaraegyüttese követte.  A kórust az iskola gyermekkórusának egykori tagjai alapították, akik már gyermekkorukban megszerették a közös éneklést. Nevük is ezt sugallja, hiszen a gaudium örömet, ujjongást jelent.

 

Előadásukkal a két világhírű magyar zeneszerző, Liszt Ferenc és Lehár Ferenc előtt tisztelegtek, így repertoárjukat is az ő műveikből állították össze. Hatalmas sikert arattak az Ave Maria stella szerzeménnyel. Vezényelt Stiber Lajos, a Magyar Kultúra Lovagja.

A Művészeti Alapiskola növendékei, fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A kórusok között szerepet vállalt a komáromi Művészeti Alapiskola növendékzenekara is. A nagy múltra visszatekintő együttes művészeti vezetője az iskola hegedűtanára, Kulin Eduard. A hatalmas temperamentummal játszó ifjú zenészek pezsgő hangulatot hoztak a kórusmuzsika közé, amit a közönség vastapssal jutalmazott.

 

A Concordia vegyes kar a Csemadok helyi szervezetének együttese 1980-ban alakult meg. Rendszeresen szerepel helyi kulturális rendezvényeken, de  gyakran fellép sok más  felvidéki településeken is. 1981 óta sikeres résztvevője a Kodály napoknak, ahol 2017-ben elnyerték a fesztivál nagydíját, emellett a Kodály mű leghitelesebb tolmácsolásáért Stubendek István karnagy megkapta a „fesztivál legjobb karnagya“ díjat.

 

Concordia vegyeskar, fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A Concordia az országhatáron túl, sőt, a tengeren túl viszi Komárom jó hírét, fellépett már Németország, Olaszország, Spanyolország, Csehország, Lengyelország, Ausztria, az USA zenei rendezvényein, és természetesen nagyon gyakran Magyarországon. Szeptember elején felléptek Budapesten, a Ferenc Pápát köszöntő nagyszabású egyházi rendezvényen.

 

A VOX HUMANA kórusfesztiválon óriási sikert arattak Kodály Zoltán – Petőfi Sándor, A székelyekhez című művével, valamint Lipeti György – Kállai kettősével
Vezényelt Stubendek István alapító karnagy.

 

Te Deum Laudamus, fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A komáromi kórusokat követően az alistáli Te Deum Laudamus vendég- kamarakórus lépett színre. Az énekkar 2005 karácsonyán alakult meg. Hitvallásként vette fel a „Te Deum Laudamus“ – „Téged Isten dicsérünk” nevet. Fő feladatuknak tekintik az evangélium hirdetését, a szívek megörvendeztetését Jézus Krisztus üzeneteivel.

 

Egyházi szolgálataik mellett a különféle megmérettetésekben is részt vesznek. Az énekkar magalakulása óta a galántai Kodály Napok sikeres résztvevője; 2015 óta aranysávos minősítésű, 2018-ban az Éneklő Magyarország országos kórusminősítésén is arany fokozatot értek el.
Külföldi fellépések alkalmával az énekkar szolgált Magyarország, Erdély, Németország, Szerbia, Ausztria számos templomában. Több alkalommal énekeltek már Budapesten, a Művészetek Palotájában. Főként egyház-zenei műveket adtak elő, amelyek az Istenbe vetett bizalom békés hangulatát árasztották szét a teremben. Lelkesítő hatást váltott ki Pekka Simojokitól  – Ruth éneke. Vezényelt a kórus alapító karnagya, Oros Márta. Orgonán közreműködött Édes Édua.

 

A csodálatos estet egy közös fellépés zárta, amikor az összesített kórus Liszt Ferenc Magyar ünnepi dalát adta elő.

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.