Nyitókép: Körkép.sk

 

Tarics Lőrincz Margit színművésznő, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja, valamint Szabó Csilla pedagógus, az Event n.o vezetője szervezésében október 29-én kültéri színészmúzeumot nyitottak meg a Víztoronnyal szembeni Petőfi-parkban. Ezzel a művésznő négy évtizede dédelgetett álma vált valóra, mert mint az egykori Magyar Területi Színház kezdeti szakaszának legifjabb tagja, szívügyének, s erkölcsi kötelességének tartotta, hogy méltó emléket állítson elhunyt színésztársainak.

 

Sokáig nem talált utat az anyagi fedezetet előteremtéséhez, végül Szabó Csilla pedagógus, az És?! Színház amatőr színjátszó társulat rendezője az ügy mellé állt, és az Event társulás által szponzorokkal, valamint Komárom város hozzájárulásával biztosította a szükséges összeget. Az ügy lebonyolításának hivatali részét Koczkás Andrea ügyvédnő vállalta fel.

 

Gál Tamás, színigazgató

 

 hirdetes_300x300  

Az ünnepséget Gál Tamás a Komáromi Jókai Színház igazgatója nyitotta meg, Tóth László – A színész című versével, majd pedig elismerő szavakkal méltatta az elkészült emlékparkot és létrehozóinak rendíthetetlen kitartását.

 

A közönség
Szabó Viktor színművész

 

A rendezvény folyamatát Szabó Csilla felkérésére Várady Kornélia vezette, tolmácsolva az előbbi üdvözlő, s egyben a támogatók felé intézett köszönő szavait, mert egészségi állapota miatt nem tudott az ünnepségen személyesen jelen lenni.

 

A rendezvényen köszöntőt mondott a város polgármestere Keszegh Béla is, aki örömét fejezte ki a kültéri színészmúzeum létrejöttén, amely a város egyik legrangosabb kulturális intézményének múltját tartja szem előtt, a jelen, s a jövő nemzedék számára.

 

Dráfi Mátyás színművész

 

A Tarics Lőrincz Margit nevét viselő Kültéri Színészmúzeum egy parki sétány formájában valósult meg, ahol rendezett sorban, tekintetmagasságú faoszlopokon vízhatlan fényképek állítanak emléket a színjátszás első generációjának, akik közül sajnos már nagyon kevesen vannak közöttünk. A tervezet kivitelezése Gerendás Norbert fafaragó mester, valamint Stefankovics József fényképész által került megvalósításra. Az esti órákban mindegyik fotó egyéni megvilágítást kap, ami az emlékhelyet hangulatossá, sejtelmessé teszi.

 

Tarics Lőrinc Margit színművésznő

 

A Komáromi Jókai Színház jövőre ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját, legelső generációja 1952 – 1960 között szerződött a Magyar Területi Színházhoz. Ők mindnyájan hivatásuknak tekintették a színművészetet, és a legnehezebb időkben is kitartva, nyugdíjba vonulásukig a színház aktív tagjai maradtak.

Az alapító tagok: Fellegi István első igazgató, színészek, Bottka Zsuzsa, Bugár Béla, Ferenczy Anna, Gyurkovics Mihály, Húsvár Ferenc, H. Budai Mária, Király Dezső, Konrád József, Lelkes Magda, Lőrincz Margit, Siposs Jenő, Turner Zsigmond, Udvardi Anna.

 

 

A műsort Gál Tamás mellett két további színművész szavalatai tették ünnepivé. Szabó Viktor előadásában József Attila – A számokról című, összefogásra, összetartásra buzdító költeményét hallhattuk, Dráfi Mátyás pedig Petőfi Sándor – Színészdal című versét adta elő.

 

Minden művészetek
Fején a korona:
A mi művészetünk,
Ellen ki mondana?
Mi szép, mi szép, mi szép
A mi föladatunk!
Legyünk büszkék reá,
Hogy színészek vagyunk.

 

 

A megnyitó legemelkedettebb részének tekinthető, amikor Lőrincz Margita Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja – több elismeréssel kitüntetett művésznő – fordult szavaival a közönség felé, kifejezve azt a végtelen örömet és hálát, amit a színészmúzeum megvalósulása által érez. A már elhunyt színművész társainak egy nagy tapsot kért a közönségtől, hiszen életükben is ez jelentette számukra a legfőbb örömet.

 

A közönség tapsa sokáig zúgott, tiszteletet adva a magyar szó egykori híres, fáklyavivő nemzedékének, hogy az általuk kitaposott ösvényen színész és közönség rendületlenül menjen tovább. A közönség soraiban jelen voltak a nagy színész-generáció tagjainak leszármazottjai, hozzátartozói, és a szemekben itt-ott megcsillantak az emlékezés könnyei.

 

Meghitt beszélgetések Tarics Lórinc Margit színművésznővel

 

Az ünnepség méltóságteljes volt, az emlékhely pedig mindnyájunk számára kijelöli az utat. Ennek létrehozásáért köszönet illeti Tarics Lőrincz Margit színművésznőt, valamint Szabó Csilla drámapedagógust, és mindenkit, aki egy szikrányival is előremozdította a Kültéri Színészmúzeum megvalósulását.

 

Buday Mária
A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.