Nyitókép: Körkép.sk/Buday Mária

 

A Csemadok Komáromi Alapszervezete székházában november 12-én nagy érdeklődést kiváltó rendezvényre került sor, amelyen Dráfi Emese – Lányregény felnőtteknek – című könyvét mutatták be. Köszöntőt mondott Stubendek László a helyi alapszervezet elnöke.

 

Az elsőkötetes szerzővel Póda Erzsébet újságíró beszélgetett, aki a regény íróját bátor, céltudatos személyként mutatta be, és kérdéseivel rávilágított a mű megszületési folyamatára, valamint mondanivalójának lényegére. A szerző elszántságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a könyv megjelentetését magánkiadásban, saját ügyintézéssel vállalta fel, mégpedig a budapesti Underground Kiadó Kft gondozásában. 

 

A könyvbemutató folyamatát az oldott, közvetlen beszélgetés jellemezte, ami Dráfi Emese nyílt természetére egyébként is jellemző. A közönségre is kiterjedt kellemes közhangulatot minden bizonnyal növelte, hogy az ünnepi bemutatón jelen volt a szerző nagy tiszteletben álló édesapja, Dráfi Mátyás érdemes művész is.

  hirdetes_300x300   

 

Balról Dráfi Emese, jobbról Póda Erzsébet, fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A Lányregény felnőtteknek – című könyv fő témája a szerelem, ami évezredek óta végigkíséri az emberiség sorsát, nyomot hagyva minden egyén életében, és megmutatkozva valamennyi művészeti ágban, a festészetben, a szobrászatban, a zenében, az irodalomban. Dráfi Emese írása is ezt a témát öleli fel, beszélgetőtársa – Póda Erzsébet kérdésére bevallva, hogy a mű részben saját megélt történeteinek tükre, tehát az életrajzi vonal is jellemző, részben azonban fikció. Ennek arányairól azonban a szerző nem nyilatkozott, a finom diszkréció fedettségében meghagyva saját maga számára a titkot.

 

Annyit azonban előzetesben is tudhatunk, hogy a történetek az online ismerkedés, vagyis az internetes társkeresés világába vonják be az olvasót, rámutatva annak előnyeire és buktatóira.  Bár a könyv formája – és bizonyos mértékben a stílusa is – az egykori „pöttyös” és „csíkos” lányregényekre jellemző vonalat mutat, van egy lényeges különbség: a történések mind-mind az első virágzásukon elég régen túljutott hölgyek zökkenőktől nem kímélt sorsát, és jelenlegi útkeresését ábrázolják.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

A kiadvány fülszövegét Paksi Zoltán a következőképpen kezdi el: Az élet örök rejtélye a szerelem. Amikor benne élünk, lehetünk boldogok, érezhetjük úgy, hogy szárnyalunk a csillagokba, s a végtelen kapui tárulnak ki előttünk, de a poklok sötét bugyraiba is zuhanhatunk, kétségbeesetten várva szerelmünk viszonzását …

 

A könyv szerkesztője Antala Zsuzsa, pedig a következőképpen nyilatkozik a megszületett műről: A „Lányregény felnőtteknek” olyan, akár egy tavaszi vihar. Emma, a főhősnő belesodor bennünket egy könnyednek tűnő, mégis sok rétegben ható, elgondolkodtató történetbe.  Lendületes, modern, sok (ön)iróniával megírt történet egy bátor asszonyról, aki nem fél elindulni az önismeret útján – bárhová vezessen is …

 

Érdemes megemlíteni Cilling Gabriella nevét is, akinek illusztrációi teljes szándékoltsággal az egykori „pöttyös” és „csíkos” könyvek világát hozzák vissza, hangot adva a ténynek, hogy a vizualitás élménye valóban segít felkelteni az érdeklődők figyelmét.

 

fotó: Körkép.sk/Buday Mária

 

Hangsúlyos szerepet kap a könyv borítóképe is, amely teljes szétnyitottságában a földi szerelmi szálak összekapcsolását az égi színtérben jelképezi, mintegy felsőbb erő elrendelése által.

 

Szó, ami szó, a szerelem témája örök, minden ember életén átvonuló, olykor viharokat kavaró nagy érzelem. Akik szívesen bepillantanak mások érzelemvilágába, és szeretik az oldott, olvasmányos, lányregény típusú könyveket, de a rózsaszín ködfátyol már elég régen lehullott a szemük elől, bizonyára élvezettel olvassák majd Dráfi Emese – Lányregény felnőtteknek című könyvét, és lehet, felismerni vélik magukat egy-egy élethelyzetben a három, szinglivé vált barátnő, Emma, Idus és Mona hullámvölgyekkel tarkított útjában. A mű mindenképp tanulságos, hiszen elgondolkoztatni készteti az olvasót, saját maga miként cselekedne hasonló helyzetekben. 

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.