Nyitókép: Szap község

 

A szapiak szívesen olvasnak. Az olvasási kedv működteti az 1958 óra működő helyi könyvtárat is. Miklós Ferenc polgármester az intézet bemutatása során elmondta:

 

„Szapon hagyománya van a könyvtárnak, ami megnyitása óta csekély mennyiséget tartott zárva.”

 

A településvezető büszke arra, hogy a községben igény van az olvasásra. Az önkormányzat ezért a könyvesház felújítása mellett döntött.

 

 hirdetes_300x300  

 

Hangulatos környezetben jó olvasni.

 

Az épület új könyvespolcokat, nyílászárókat kapott. Korszerűsített, olvasáshoz megfelelő kellemes környezet fogadja a szellemüket csiszolni vágyókat, vagy a beszélgetésre oda érkezőket. A polgármester összegzése szerint kicserélték az ajtókat, felújították a padlót és a villanyhálózatot, kifestették a helyiséget.

 

Az internet-hozzáférés immár bent és az udvaron is elérhető. A munkálatokat helyi szakemberek és a szapi kisüzem dolgozói végezték. A beruházás a szlovák kulturális minisztérium alá tartozó Művészeti Támogatási Alapból, valamint az önkormányzat saját ráfordításából valósult meg.

 

Szap önkormányzata szívén viseli a könyvtár sorsát és lehetőségei szerint finaszírozza működését és a szükséges felújításokat is elvégzi. Jelenleg több mint 4000 könyvvel igyekeznek kielégíteni az olvasóközönség igényeit.

 

Új ajtók, ablakok örvendeztették meg a szapiak.

 

A mostani munkálatokat megelőzően 2006-ban lecserélték az elhasználódott fa padlózatot, modernizálták a fűtőberendezést és kifestettek. A fejlesztésekből a községben tizenöt évig könyvtárosként dolgozó Esztergályos Zsuzsanna is kivette a részét.

 

Pillanatkép a plakett átadásról.

 

A szapiak Zsuzsi nénijének lelkesedése, könyvszeretete és kedvessége éveken át vonza az olvasókat a könyvtárba. A barátias legkör miatt sokan egy-egy beszélgetésre is betérnek az épületbe, ahol finom kávé fogadja őket. A település érdekében végzett közhasznú tevékenységéért és odaadó munkájáért Esztergályos Zsuzsannát emlékplakettel köszöntötte Szap Község Önkormányzata. Őt váltva jelenleg már Mézes Vivien tölti be a könyvtárosi tisztséget.

 

Visszatekintés az átadó ünnepségre.

 

„Bízok benne, hogy a felújított könyvtárban mindenki otthonosan, családi környezetben tudja megtalálni a számára megfelelő olvasmányokat. Legyen ez a közösségi hely az emberek számára jó kikapcsolodasi lehetőség, ahol kiváló társaságban tudják élvezni az olvasás örömeit miután ezt a járványügyi helyzet is megengedi. Reményeim szerint a közeljövőben tovább növekedhet az olvasási kedv.”

 

– zárta a polgármester.

 

Az elmúlt években több mint 4000-re gyarapodott a könyvállomány.

 

Az intézmény egyébként először iskolai könyvtárként működött a járási könyvtár felügyelete alatt. Több mint 60 évvel ezelőtt 157 darab könyvvel kezdte meg tevékenységét, melyek javarészt mesekönyvek voltak.

 

Laky Erzsébet

Fotók: Szap község

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.