Nyitókép: Körkép.sk

 

A Sine Metu Polgári Társulás 2021. december 9-én sajtótájékoztatót tartott Komáromban, ahol előzetes információkat kaptunk a 2022-es Gombaszögi Nyári Táborról, továbbá a fesztivál helyszíneként is üzemelő kemping fejlesztéseiről.

 

Az összejövetelt Fehér Tamás nyitotta meg, köszöntve a jelenlévőket, és átadta a szót a főszervezőknek.

 

 

 hirdetes_810x300  

Kocskovics Péter főszervező helyettes tájékoztatása alapján képet kaptunk az épület-együtteseket érintő legfrissebb fejlesztésekről. Elkészült a legendás hírű RESTI alsó szintje, amely a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, Smidt Tamás tevei alapján született újjá. Ez az épületrész már teljes felújított állapotban várja a látogatókat, el lehet felejteni a régi, kellemetlen betonpadlót, melyet mindenütt csempe váltott fel, a mellékhelységek is a kor igényeinek megfelelően alakultak, szépültek.

 

Felépültek a faházak is, jelenleg már hat kellemes, hangulatos faház várja az érkezőket, amelyek együttesen egy egész busz társaságát képesek befogadni. Tehát az objektum összesen 48 férőhelyes kapacitással rendelkezik.
Az idei év egyik leglátványosabb fejlesztése volt az új, sárga színű beléptető KAPU, amelyet a diákhálózattal karöltve hoztak létre, közös pályázat elnyerésével, valamint egy móló is, amely a jövőben kiváló természeti pihenőhelyül szolgálhat a fesztiválozóknak.

 

A szót Duba Réka vette át, aki röviden összefoglalta az idei év eseményeit, majd pedig rátért a 2022-es év fesztiváljának a bemutatására. Megtudtuk, hogy a járvány ellenére sikeres fesztivált zártak, a látogatottsági szám magas volt, ez annak is köszönhető, hogy a fiatalok körében az átoltottság eléggé jelentős.

 

A következő év fesztivál-jegyvásárlási lehetősége éppen most indul, jelenleg karácsonyi kedvezménnyel 55.- eurós áron szerezhető be. A későbbi időszakokban a jegyek árai módosulnak, a téli hetijegy 65.- euró, a tavaszi 69.- euró, és a helyszíni jegyvásárlás pedig 79.- euróba kerül majd. Tehát aki biztosan ott szeretne lenni a Gombaszögi Nyári Táborban, annak érdemes a jelenleg aktuális kedvezményes árat kihasználni.

 

A szálláslehetőség is bővül, jövőre három helyen lehet majd kempingezni, szokásosan az Andrássy kempingben, emellett nyitnak egy új, Coburg nevű kempinget a Darázs-réten, és a Bebek kemping pedig átalakul egy „silent camping”-gé (’csendes kemping’). Egyszóval, akik a nyugalmat részesítik előnyben, azok itt tudnak majd pihenni a fesztivál ideje alatt.

 

A tíz év óta hagyományozódott „ingyenes fesztiválozás” kedvezményezettje a 2022-es évben a Rimaszombati járás lesz, tehát ők léphetnek be díjmentesen a fesztivál helyszíneire. Viszont számukra is előzetes regisztráció szükséges, ezt március 31-ig tudják megtenni.

 

Duba Réka beszámolóját követően Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője vette át a szót, aki az elmúlt időszak értékmentési témáit emelte ki.

 

 

E témában a központi helyet a gombaszögi pálos kolostor foglalja el, amelynek helyszínét 2018-ban magyarországi támogatással meg tudták vásárolni.  A kolostor szinte a nullából történő feltárása és megmentése fő céljaik közé sorolódott, hiszen egy középkori lelőhelyről van szó, amelyen összesen három jegyzett műemlék található. A szervezet számára lehetőség adódott, hogy összefogjanak a magyarországi Szilvásvárad önkormányzatával, akikkel közösen egy sikeres, határon átnyúló Interreg pályázatot nyújtottak be, és nyerek el.  Az innen befolyt pályázati pénzből ezen a héten kezdik meg a tervezett építkezés további munkálatait.

 

Orosz Örs beszámolt továbbá arról, hogy az idei évben két nagy ásatási szezont folytattak le, ötven napos intenzív munkával. Nagyon értékes, izgalmas lelőhelyről van szó, ebben az évben akkora területet tártak fel, mint az eddigi négy szezonban összességében. A feltárt terület a gombaszögi középkori lelőhelynek tulajdonképpen a felét teszi ki, de csakis ennyire adott engedélyt a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal.

 

Tudomást szereztünk még arról, hogy Magyarország kassai főkonzulátusa jóvoltából az állagmegóvási folyamat is komoly lendületet tudott felvenni. A kőművesek a kolostor templomába négy kamion mennyiségű vakoló anyagot dolgoztak be, de mivel nagyon komoly építőanyag-áremelkedés volt az elmúlt időszakban, az utolsó, ötödik teherautónyi vakolatra közgyűjtést kellett hirdetniük.  Nagyon büszkék az eredményre, és egyben köszönetüket fejezik ki a több száz támogatónak, akik hozzájárulásokkal segítséget nyújtottak a projekt további folytatásához, hiszen bő két hét alatt 9.400 eurót sikerült összegyűjteniük. A munkálatokat a tavaszi hónapokban fogják befejezni.

 

 

Az idei évben egy másik projekt ért révbe, újra öntötték a lőcsei honvéd szobrot, amely a Felvidék területén található legelső köztéri szobor volt, az 1870-es évekből. A történelmi értéket hordozó emlékművet sajnos 1919-ben ledöntötték, de a 100. évfordulón a Sine Metu Polgári Társulás tagjai fogadalmat tettek, hogy újra alkotják.
Ebben Éliás Ádám szobrászművész volt a segítségükre, aki a szobrot megmintázta, és az eredeti töredékeit felhasználva, e történelmi jelentőségű alkotást újra öntötték.

 

Orosz Örs itt köszönte meg Nászaly Gábor tevékenységét, aki a munka folyamatát felügyelte. Az újjászületett szobrot jelenleg a Bebek rezidencia területén tekinthetjük meg.

 

Orosz Örs itt említetést tett saját készülő könyvéről is, amely a Szoborsorsaink címet viseli, és kapcsolódik az előbbi témához. A könyv huszadik századi köztéri szimbólum-sorsokat mutat be, még soha nem publikált dokumentumokkal és képekkel. Összesen 970 képet tartalmaz, 45 település és 70 objektum anyagát feldolgozva. A történelmi értékű mű a jövő év első heteiben kerülhet majd a könyvesboltok pultjaira.

 

 

A továbbiakban a főszervező beszélt még több olyan tevékenységükről is, amelyek nem kötődnek szorosan a Gombaszögi völgyhöz, például a roskoványi  honvéd-emlékmű kiásása, ami több mint száz évig pihent a föld alatt, vagy a Petőfi Sándor, Tompa Mihály  és Kerényi Frigyes költői versenyének emléket álltó eperjesi kőobeliszk felújítása.

 

A tartalmas, sok témát felhozó sajtótájékoztatót Orosz Örs biztatással zárta, mely szerint soraik nyitva állnak az aktív tenni vágyók előtt, mind a Gombaszögi Nyári Tábor szervezésében, mind pedig a Sine Metu értékmentő társaság tevékenységét illetően. Kapcsolódjanak be minél nagyobb számban, hiszen szükség lesz a dolgos kezekre. Tehát aki szeretne csatlakozni, bátran tegye meg, adott a lehetőség.

 

A szervezők bizakodnak, hogy a 2022-es fesztiválra visszaáll a 2019-es állapot, és a résztvevők vírusmentes időben, teljes lendülettel élvezhetik Gombaszögön a táborozás ezerféle örömét.

 

Buday Mária

A képek a Gombaszögi Média felvételei, valamint a sajtótájékoztatóról a szerző fotója

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!