Bernát, Felícia
  • HUF: 384.68
  • USD: 1.06
  • 17 °C
  • 27 °C

Hirdetés (X)

Kultúra

Mozgóképekké alakított fotók keltik életre Budapest elveszett épületeit (videó)

A második világháború és az 1956-os szabadságharc nyomán elpusztult építészeti csodák elevenednek meg

Nyitókép: Animatiqua/YouTube (Screenshot)

 

Mozgóképen keltik életre Budapest második világháborúban (1939-1945), vagy az 1956-os szabadságharcban megsérült, majd elbontott épületeit – tájékoztatott az Animatiqua stúdió.

 

A stúdió három rövidfilmjében a Fortepan archívum gyűjteményéből válogatott fotók alakulnak át mozgóképpé. A harmadik részben, újdonságként ezúttal több figyelem jutott a főváros egykori lakóira.

 

Egyebek mellett a régi Nemzeti Színház épülete, a hömpölygő Duna, csobogó szökőkút, az egykori Erzsébet hídon gördülő villamos vagy a Tabánban csordogáló Ördögárok patakja elevenedik meg a felvételeken.

 

 

Budapesten sok épület tűnt el részben a háború pusztításai miatt, részben pedig az 1945 utáni „szovjetizációval” összefüggő politikai koncepciók áldozataként – idézi a közlemény Sólymos Sándort, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egykori rektorhelyettesét, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jelenlegi szaktörténészét.

 

Példaként említette a régi Nemzeti Színház épületét:

 

„A helyén ma is egy idétlen tér van csak, aminek kialakítását annak idején a metróépítéssel magyarázták. A szovjet rezsimnek az útjában volt a nemzet színháza és az a tradíció, amit megtestesített.

 

– mondta.

 

A filmben a térhatást mozgóképes elemek bevonásával erősítették. Az elkészítés csaknem 600 munkaórát vett igénybe, és mintegy 30 képet dolgoztak fel, egyes esetekben a 3D technológia felhasználásával.

 

 

 

A fák, emberek vagy járművek által kitakart részeket vagy más forrásból pótolták, vagy újraalkották, az ismétlődő mintákra hagyatkozva – áll a közleményben.

 

Múlt-kor, MTI nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket