Marcell
  • HUF: 391.99
  • USD: 1.03
  • 21 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

Kultúra

Irodalmi Karaván Juhász Annával Székelyföldön 2022

Legyen élő, irodalmi párbeszéd – határok nélkül! 

Nyitókép: Petőfi Kulturális Ügynökség

 

Egyetlen hazánk van: ez a magyar nyelv” – Kányádi Sándor gondolatait mottóul véve a Petőfi Kulturális Ügynökség a 2022-es évet olyan kiemelt programok elindításával kezdi meg, amelyek az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálják. 2022-ben elindul az Irodalmi Karaván rendezvénysorozat, melynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett a kortárs szerzőket megismertetni – határok nélkül. 

 

Az Irodalmi Karaván egy olyan irodalmi road-show, amely a magyar nyelv- és irodalom értékeit őrizve, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt is összekapcsol. A tervezett turnék Magyarországon és az országhatáron túl is „utaztatják” majd az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben. 

 

„Sokat gondolkodtunk azon, hogy milyen irányok mentén állítsuk össze a programokat. Több célt kapcsoltunk végül egymáshoz. Az egyik legátfogóbb az irodalom és az olvasás népszerűsítése, melyet mi személyes élményekkel szeretnénk megerősíteni: élményeket adni az olvasóknak, hogy egy-egy ilyen élmény hatása alatt levegyenek és elolvassanak egy így közelről megismert szerzőt vagy könyvet. 

E mellett az érdekel minket, hogy a meghívott alkotók hogyan gondolkodnak, akár a nyelvről és nyelvekről, akár egymásról, akár egy-egy klasszikusunkról, akár egy pályakezdő pályatárs első szárnypróbálgatásairól. A találkozások, a kölcsönös megismerés, a párbeszéd, az egymásra irányuló figyelem azok a motívumok, melyeket szeretnénk minden alkalommal a közönség elé kirakni, ennek minden váratlanságával és hitelességével együtt. 

Minden művészet befogadása élmény, szól a közhelyes igazság, melyet mi kicsit megcsavartunk: legyen a művészethez, az olvasáshoz vezető út is élmény – akkor biztos a siker, és nyert egy újabb olvasót a magyar irodalom.”

 

– fogalmazott Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója. 

 

Egy-egy könyv önmagában lehetőség a felfedezésre és az utazásra. Más világokat, kultúrákat, gondolatokat ismerhetünk meg, amiket beépítve saját világunkat gazdagíthatjuk. Alig várom, hogy a »karavánnal« elindulva a könyvekkel és szerzőkkel valódi találkozásaink legyenek!

 

– mondta el Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatója. Hozzátette, a céljuk egy olyan komplex programsorozat létrehozása, amely egyszerre tanít, ismeretet, élményt ad, és biztosítja: legyen élő, irodalmi párbeszéd – határok nélkül! 

Az Irodalmi Karaván első utazására 2022. januárjában kerül sor, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, Székelyföldre. Több, mint harminc éve ünnepeljük a magyar kultúra napját január 22-én, s a kiemelt dátum alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének.

 

Petőfi Kulturális Ügynökség

 

Körkép.sk/Petőfi Kulturális Ügynökség sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket