Nyitókép: szuszekos.hu

 

Makoldi Sándor: Szuszékokra Rótt Üzenet címmel jelent meg 2021 decemberében egy pazar könyv, mely ősi bútorunk, az ácsolt láda jeleit, titkait, üzeneteit taglalja.

 

A 340 oldalas színes, keménykötésü kiadvány rengeteg képpel és ábrával mutatja be a ma már leginkább a padlásokra, kamrák mélyére száműzött egykori jellegzetes bútordarab felettébb érdekes történetét.

 

 hirdetes_810x300  

A Mede Ferenc és a Háttárs Kft. gondozásában kiadott könyv a Gömörben, de az egész Felvidék szerte használt ácsolt láda, vagy ha úgy tetszik kelengyés láda történetét és jellegzetességeit ismerteti. A könyv hiánypótló a maga nemében, hiszen a láda geometrikus jeleinek értelmezésével eddig alig foglalkozott a szakma.

 

 

A nemzet karakterét, közösségi formáját, képírásba tömörített egyetemes mondanivalóját leginkább a népművészet őrizte meg. Makoldi Sándor (1945-2017) festőművészként közeledett a néprajzhoz, melyben felismerte a magyarság ősi hagyatékát.

 

 

 

Magyar festőként, főiskolai tanárként, diplomás néprajzosként a népművészet kifejezési formái izgatták. Ugyanis a népművészet őrizte meg leginkább a nemzet karakterét, közösségi formáját (közérthetőségét), képírásba tömörített egyetemes mondanivalóját.

 

A könyv szerzőjéről itt olvashatunk bővebben.

 

Mivel tudta alkotóként, hogy e jelek nem lehetnek csak üres díszek, meg akarta érteni, hogy miért kerültek főleg a kelengyés ládákra, amit az emberi élet csúcspontján, a házasságkötés ünnepén mutattak meg. A szakrális alkalom szülte fontos tartalmaikat analógiák segítségével fejtette fel, más ácsolt tárgyak (bútorok) hasonló jeleivel együtt a koporsók és bölcsők esetében is, az emberi élet nagy fordulópontjaihoz kötődően.

Szuszék

 

Különleges, hogy a Kárpát-medence a központja a mai (azaz múlt század világháborúiig) megmaradt ácsolt ládáknak. A jeleik típusa is a magyarságra jellemző, összevetve a hitvilágunkkal.

 

Ezt bontja ki a fenti tanulmány – a magyar régészeti, népművészeti analógiák segítségével. Amiből megismerhetjük saját kultúránk egységes, és folyamatosan létező élet-bölcsességét, s a gyönyörű ládákra képírással rótt, jövőnknek is szóló üzenetét.

 

 

 

A páratlan kiadvány a [email protected] email-címen, vagy a (+36) 70 2998928 telefonszámon keresztül rendelhető meg.

 

Kapcsolat:

Mede Ferenc – Háttárs Kft

3564 Hernádnémeti

József Attila u. 3.

 

Körkép.sk/(X)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.