Nyitókép: Körkép.sk

 

Márai Sándor és Madách Imre rokoni kapcsolatáról készítettek dokumentumfilmet rimaszombati alkotók. Ennek vetítésével kezdte az idei rendezvényeit a rimaszombati Csillagházban a Pósa Lajos Társaság 2022. január 21-én. A film vetítése után Szekeres Éva rendezővel és Lichtmannegger László operatőrrel Nyitrai Nóra beszélgetett.

 

Pósa Judit, a Pósa Lajos Társaság vezetője bevezetőjében örömmel üdvözölte, hogy ilyen nagyszámú közönség jött el a rimaszombati alkotók dokumentumfilmjének a bemutatójára. A film első bemutatója Csesztvén, a Madách napokon volt, majd Kassa, Pozsony és Rimaszombat következett. Örül, hogy a bemutató Rimaszombatban most van, amikor is egyszerre ünnepelhetjük Madách Imre születésének évfordulóját, a Magyar Dráma Napját és a Magyar Kultúra Napját is. Ezután a jelenlévők megtekintették a filmet, majd követhették Nyitrai Nóra beszélgetését a két alkotóval.

 

 hirdetes_400x285  

 

Mit is tudtunk meg a beszélgetésből? Nézzük a kérdéseket és a válaszokat:

 

Hogy jött az ötlet?

 

Az egész nem filmnek indult. Két évvel ezelőtt Csesztvén készülőben volt egy program a Márai-Madách kapcsolatról, felkértek bennünket, hogy a témában végezzünk rögzítéseket. Ez azt jelenti, hogy rögzítenünk kellett a helyszíneket és a beszélgetéseket. Ezzel kezdődött, de közben rájöttünk, hogy több van a dologban. Készség mutatkozott a munkánk kibővítésére és ezt mi örömmel elvállaltuk. Film lett belőle. Nagyon sok munkánk volt vele, de sok volt az örömünk is. És most is  hálistennek sikerélményünk van, amely – reméljük – még nagyon sokáig eltart.

 

Mutassák be nekünk, miről is szól a film?

 

Úgy gondoljuk, nem kell sokat bizonygatni Márai Sándor és Madách Imre irodalmi nagyságát és azt, hogy egyéniségük és munkásságuk nagymértékben a Felvidékhez kapcsolódik. A film az ő rokoni kapcsolatukat mutatja be. Bemutatja a terjedelmes családfájukat, életük helyszíneit, főleg Csesztvét és Sztregovát. Megszólaltatjuk a ma élő leszármazottakat, akiknek a visszaemlékezésein keresztül jobban kirajzolódik a két irodalmár történeti alakja.

 

 

Kik ezek a leszármazottak?

 

Grossmidt Péter, Czike Imre, Matzen Ákos, Jáky Judit és Grossmidt Júlia. Ezek az emberek szívesen vállalták a beszélgetéseket, annak ellenére, hogy a világ minden tájáról vannak. Szimpatikus, intelligens emberek, akik hitelessé teszik a két irodalmár és a család történetét. Főleg interneten és telefonon keresztül találkoztunk, de Csesztvén találkoztunk egymással személyesen is. Értékes embereket ismertünk meg bennük.

 

Hogy készült a film?

 

Két évig dolgoztunk rajta. Először kialakítottunk egy bővebb koncepciót, amely az idő haladtával egyre szűkült, egyre inkább meg lett töltve részletes tartalommal. A munka a helyszínek rögzítésével kezdődött, ahol drónt is használtunk. A beszélgetések megvágásával folytattuk, majd a rengeteg fénykép feldolgozásával, kiválogatásával. Nagyon sokat dolgoztunk a családfa összeállításával is, de nem volt kevesebb gondunk a zene megválasztásával sem, ahol a jogdíjakra is gondolni kellett. Az anyagi igény is folyton bővült, de ezt a Szlovákiai magyar kulturális intézmény mindig megoldotta számunkra.

 

 

Mikor van kész egy film?

 

Soha! Nincs olyan. Állandóan ellenőrizni kell az adatokat, nekünk is jönnek a plusz ötletek, mindig hozzá kell tenni valamit a filmhez. Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy sok fáradtság ez, de mérhetetlen öröm is. Természetesen tudatosítjuk, hogy a végső szót a nagyközönség fogja kimondani a filmünkről. Akkor mutatkozik majd meg, hogy tényleg örülhetünk-e a sikernek, vagy nem.

 

Mikor láthatja a filmet a közönség?

 

A jövő héten Füleken lesz még bemutató, majd a film a nagyközönség számára megtekinthető lesz a YouTube csatornán.

 

Nyitrai Nóra és Pósa Judit a közönség nagy tapsával egyetemben megköszönték az alkotóknak a szépen végzett munkájukat és sok sikert kívántak nekik a továbbiakban.

 

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei és a Pósa Lajos Társaság közösségi oldala

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.