Nyitókép: Twitter/La Vigna di Leonardo

 

Rekonstruálták Leonardo da Vinci szőlőskertjét Milánóban. A reneszánsz kert növény- és szőlőállománya, továbbá hangulatának kialakítása megegyezik az eredetivel. Észak-Itáliában ötszáz évvel ezelőtt bravúrosan neveltek úgy haszonnövényeket, hogy a zöldséges és gyümölcsös egyben pihenőpark is legyen.

 

Leonardo „Az utolsó vacsora” megfestéséért, fizetségképp kapta 1498-ban a már akkor is értékes ingatlant. A milánói herceg célja az volt, hogy hosszútávon maradásra bírja a Firenzéből 30 évesen Milánóba települt művészt, de Leonardo „Az utolsó vacsora” megfestése után – kisebb kitérőkkel – visszaköltözött Firenzébe.

 

Bár pályája a Mona Lisa megfestésével érte el csúcspontját néhány év elteltével Firenzében, milánói freskóját azonban a téma legtökéletesebb megjelenítéseként méltatja az utókor.

 hirdetes_810x300  

 

Leonardo majdnem tízezer négyzetméteres kertjét botanikai értelemben is sikerült rekonstruálni, mivel 2007-ben élő biológiai maradványokra bukkantak a mester idejéből. Az ezekből származó és újranemesített oltványokból ismét elkészülhet Leonardo bora.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.