Nyitókép: Pressefoto Mozarthaus

 

Ma lenne 65 éves az osztrák Pop (Austropop) koronázatlan királya, Falco. Falco 1957. február 19-én látta meg a napvilágot Bécs egyik munkásnegyedében Johann Hölzel néven. Karrierje 1980-ban indult, amikor a provokatív „Ganz Wien” („Egész Bécs”) című számában az osztrák főváros egyre inkább terjedő drogfogyasztási szokásait állította pellengérre. Ugyan az akkori média megpróbálta elhallgatattni, ám a dal hamar a szórakozóhelyek közkedvelt nótájává vált.

 

1982-ben jelent meg Falco első szólóalbuma, a „Der Kommisar” („A nyomozó”) című szám kislemezét hétmillió példányban adták el. Ezt követte 1984-ben a második album „Junge Römer” („A fiatal rómaiak”) néven, majd karrierje 1985-től kezdve meredeken emelkedni kezdett – ebből az időből származnak a „Jeanny” és a „Vienna calling” című számok.

 

 hirdetes_400x285  

 

A nemzetközi áttörést a Wolfgang Amadeus Mozart ihlette „Rock me Amadeus” hozta el az énekes számára, mely három hétig vezette a slágerlistákat Amerikában. Az 1980-as évek végén, majd az 1990-es évek elején kiadott további négy albuma azonban már nem tudta megismételni az előző évek sikereit.

 

 

 

Falco fokozatosan a drogok befolyása alá került, 1996-ban pedig a Dominikai köztársaságba költözött, ahol 1998-ban autóbalesetben elhunyt. Vérében alkoholt, marihuánát és kokaint is kimutattak.

 

Falco máig Ausztria egyik leghíresebb énekese, az úgynevezett „Austropop” koronázatlan királya.

 

Körkép.sk, RadioWien nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.