Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi Katona-templomban működő Limes Galéria 2022. február 18-án huszonnyolc tehetséges művész számos értékes műalkotását mutatta be.

 

Az itt látható művek összessége a Nemzetközi Rovás Alkotóközösség csoportos kiállítása, és a Rovás nyári alkotótáborokban születtek. A tárlat anyaga rendkívül gazdag, többféle stílussal találkozhatunk, az alkotók között pedig ott van valamennyi korosztály, a tapasztaltabb művészektől kezdődően a legifjabb generációig.

 

 hirdetes_810x300  

A Limes Galéria a téli szezonban ezzel az egyedülálló kiállítással kívánja fellendíteni a város szunnyadásra kényszerült kulturális életét, ennek érdekében vállalták fel  a Nemzetközi Rovás Alkotóközösséggel együttműködve az eNRA 21 című kiállítás megrendezését.

 

Az eNRA 21 kiállításon a hazai és magyarországi képzőművészek alkotásai mellett további  térségek,  mint például Lengyelország, Anglia, sőt Hollandia, Izrael alkotóinak művei is megtekinthetők.

 

 

A rendezvényt Farkas Veronika művészettörténész nyitotta meg, majd pedig a kiállítás kurátora, Kovács Ágnes ismertette a szervezet létrejöttének, s egyben a művek megszületésének folyamatait.

 

Az eNRA, vagyis a Nemzetközi Rovás Alkotóközösség 2012-ben jött létre, amely a szabad művészetnek, a független kreativitásnak ad teret. Az 1994 óta folyamatosan megrendezett Rovás nyári alkotótáborok fokozatosan mestertáborokká alakultak, résztvevőiből pedig kibontakozott a Rovás Nemzetközi Alkotóközösség, az eNRA. Céljaik közé tartozik, hogy a meghívott művészek magukkal vigyék az alkotótáborokba a tehetséges diákokat is, ahol közösségi keretekben gyakorolhatják művészi kibontakozásukat. Az eNRA  jellege nemzetközi, de többségében mégis magyar alkotóközösséget fog össze.

 


A közösség tagjai létrehozták a „Szükség-S” nevű programot, amelynek keretében fotókat töltenek fel a közösségi háló Rovás Akadémia csoportjába, saját alkotásaikról, a munka folyamatáról, ezzel is segítve egymást, hogy a jelenlegi zártságban lelkesíteni, buzdítani tudják társaik művészi kibontakozását. A programnak köszönhetően nagyon élénk kapcsolatrendszer jött létre a művészek között.

 

A táborok a víruskorlátozások előtt Erdélyben, a Felvidéken valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepén zajlottak, de az előző évben a korlátozások miatt csupán a Kassa-közeli, pontosabban, a Szepsitől 8 km-re eső Debrődön került sor  megszervezésére – ezt a tárlat megtekintése közben Szabó Ottó, a Rovás elnöke is  megerősítette számunkra. Az érdeklődés viszont olyan nagy volt, hogy egymást követően két turnusban tudták csak az alkotni vágyó művészeket befogadni.

 

 

A lenyűgöző műalkotásokat a nyitónapon a nagyközönség érdeklődve szemlélte, ezeknek sokszínűségében bárki megtalálhatja az ízlésének megfelelő képeket, hiszen mindnyájan átéljük a kanti igazságot, szép az, ami érdek nélkül tetszik … A kiállítást 2022. február 18-tól március 13-ig tekintheti meg a közönség a Limes Galériában.

 

Buday Mária

 

A fotók a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.