Nyitókép: Petőfi Kulturális Ügynökség/Brookline Booksmith (Boston) – lapbemutató

 

Sikeres rendezvényeken és az ország egészére kiterjedő médiareprezentációval mutatkozott be az Amerikai Egyesült Államokban a The Continental Literary Magazine, a Petőfi Kulturális Ügynökség gondozásában megjelenő angol nyelvű irodalmi-közéleti folyóirat. A lap célja, hogy a magyar és a közép-európai irodalmat eljuttassa az amerikai piacra.

 

A 2021 novemberében indult kiadvány legfőbb vállalása, hogy bemutassa az angol nyelvű közönségnek régiónk, azaz Magyaroroszág és Közép-Európa kortárs irodalmát és egyúttal platformot teremtsen a magyar és a közép-európai szerzők számára az észak-amerikai irodalmi piac fősodrába való belépéshez. Az első lapszámban a Noam Chomsky, Roxane Gay és Judith Newman mellett szerepel többek között Tóth Krisztina, Háy János, Szilasi László, Babarczy Eszter, a lengyel Agnieszka Wolny-Hamkało és Hubert Klimko-Dobrzaniecki, a szlovák Mila Haugová és a cseh Tomáš Zmeškal is.

 

 hirdetes_810x300  

Február második felében egy majdnem kéthetes, sok állomásos bemutatókörútra indult az angolszász piacra szánt The Continental Literary Magazine című irodalmi-közéleti lap szerkesztősége. A The Continental az első olyan magyar kiadású lap, mely be tudott kerülni a Barnes and Noble és Books-A-Million (BAM!) könyvesbolthálózatába: az Amerikai Egyesült Államok 50 államának 611 üzletében lehet megvásárolni.

 

A turné középpontjában az észak-amerikai sajtó- és olvasóközönséggel való személyes találkozás állt, mely során a lap munkatársai az amerikai irodalmi élet fontos alakjaival és véleményformálóival is találkoztak, sikeres együttműködési tárgyalásokat tudtak lebonyolítani. Az Egyesült Államok több városát érintő turnéra Jászberényi Sándor főszerkesztő, Owen Good vezető fordító-szerkesztő és Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalmi szakmai igazgatója utazott ki, hozzájuk csatlakozott Magyar Ádám fotóművész, akinek két sorozatával illusztrálták az első, Előítélet (Prejudice) témájú lapszámot.

 

Az első lapszám.

 

A The Continental népszerűsítését és észak-amerikai irodalmi piacra történő bevezetését megvalósító eseménysorozat fő helyszínei New York, Boston és New Jersey voltak. Február 15. és 24. között a helyi olvasóközönség négy hagyományos könyvbemutató esten személyesen találkozhatott a magazin csapatával: a bostoni Brookline Booksmith könyvesboltban, a New York-i Liszt Intézetben és az Amerikai Magyar Könyvtárban (American Hungarian Library and Historical Society), valamint a New Jersey-i Montclair State Universityn.

 

A lap bemutatóin fellépett továbbá a magazin egyik amerikai szerzője, Judith Newman író-újságíró, akinek a publicisztikái rendszeresen jelennek meg neves amerikai lapokban (The New York Times, Vanity Fair, Harper’s, The Wall Street Journal, Allure és Vogue). A szervezők külön sikerként élik meg, hogy a bostoni esemény széksoraiban olyan emberek is helyet foglaltak, mint William Pierce, az egyik legjelentősebb amerikai irodalmi magazin, az AGNI vezető szerkesztője, valamint Barabási Albert-László, a Bostonban élő világhírű magyar hálózatkutató. A személyes találkozások mellett – a COVID-járvány és megbetegedések miatt – több bemutatót csak online formában lehetett megvalósítani: ilyen volt február 21-én a brooklyni Greenlight Bookstore zoom beszélgetése, melyhez a lap két másik szerzője, Olaszországból Lance Henson cheyenne költő és Magyarországról Terék Anna költőnő csatlakoztak.

 

„Örömmel tapasztaltuk, hogy a turné teljes ideje alatt heves érdeklődés övezte a Continentalt minden állomáson. A találkozók és a rengeteg rádióinterjú által hiszem, hogy sok új rajongóra tettünk szert. Az amerikai irodalmi élet prominensei örömmel üdvözölték az új lap piacra lépését. Ezt bizonyítja az is, hogy jelentős szakmai fórumok, írók jelezték igényüket az együttműködésre, a közös gondolkodásra”

 

– mondta Jászberényi Sándor, az irodalmi lap főszerkesztője.

 

Barnes and Noble könyvesbolt.

 

A bemutató turné híre megjelent többek között a The New York Times, a Boston Central, a Gazette Net, a Gloucester Times, a Salem News és a The Washington Post alá tartozó SceneThink felületein; hirdetéseink megjelentek a The New York Review of Booksban, a London Review of Booksban, a Bookforum magazinban és a The Paris Review felületein. Jászberényi Sándor főszerkesztő és Judith Newman szerzőnk emellett majdnem két tucat reggeli műsorban adott interjút, többek között a New York-i, bostoni, washingtoni, pittshburghi és Los Angeles-i rádióállomásoknak: a The Continental indulásának híre ily módon 14 millió amerikai állampolgárhoz jutott el.

 

A magazin stábja a nyilvános bemutatók mellett zártkörű eseményeken is bemutatkozott. Az ikonikus Chelsea Hotelben és a művészeket és művészetek kedvelőit tömörítő The Players privátklubban tartott fogadások célja az volt, hogy az amerikai irodalmi és értelmiségi élet mértékadó képviselői – többek között a Museum of Modern Arts vagy a New York Society Library vezető beosztású munkatársai – , valamint az olyan meghatározó sajtóorgánumok, mint például a The New York Times, New York Post, The New York Review of Books, a New York Daily News, a The Guardian, a The Financial Times, a Vanity Fair vagy az ELLE vezető munkatársai és publicistái testközelből ismerjék meg a lap küldetését, tartalmát és működését. Sylvia K. Hemingway neves amerikai filantróp, számtalan jótékonysági megmozdulás főszervezője, a Museum of the City of New York és a Budapesti Fesztiválzenekar kiemelt támogatója személyében máris egy elkötelezett rajongót tudhat magáénak a The Continental.

 

„Az elmúlt két hétben napi 14-16 órákat voltunk talpon, a nyilvános programjaink mellett rengeteget beszélgettünk, számos csodálatos emberrel ismerkedtünk meg. Célunk az volt, hogy a magyar irodalmat bemutassuk az Egyesült Államokban, az itteni értelmiségnek, influenszereknek, kulturális-művészeti véleményformáló gondolkodóknak. Három irányba kerestük és szerveztük a párbeszédet. Az egyik az egyetemi-akadémiai élet volt, beszélgettünk többek között a Boston University, a New Jersey-i Montclaire State University, a bostoni Northeastern University és a Harvard egyetemi embereivel. A másik a New York-i művészeti szcéna volt, és az e körül szerveződő egyetemista szubkultúra: a lapunkban megjelent Noam Chomsky interjú máris kultikus szöveg lett köztük, kézből kézbe adták, s utána tovább lapoztak, és bombáztak minket a kérdéseikkel: ki Tóth Krisztina, Szántó T. Gábor vagy Háy János. A harmadik közeg az intellektuális elit volt: kurátorok, múzeumigazgatók, a legrangosabb amerikai lapok publicistái, olyan véleményformáló értelmiségiek, akiknek a szavára százezrek figyelnek, és akik, ha megszeretik a lapunkat, és ezáltal a magyar irodalmat, akkor a magyar irodalom szerzői olyan ismertségre és népszerűségre tehetnek szert a tengerentúlon, amelyre korábban nem volt példa”

 

– mondta Pál Dániel Levente, a lapot megjelentető Petőfi Kulturális Ügynökség irodalom szakmai igazgatója.

 

A The Continental Literary Magazine második, Sóvárgás (Crave) témájú lapszáma már nyomdában van, a várható megjelenés 2022 áprilisának első fele, melyet a szerkesztőség tervei szerint egy újabb turné keretében mutat be az amerikai olvasóknak.

 

Elérhetőségek:

Web: https://continentalmagazine.com/

FB: thecontinentalliterarymag

Instagram: thecontinentalliterarymag

Twitter: TCL_Magazine

Youtube: The Continental Literary Magazine

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!