Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi Limes Galériában „TROPE” címmel ismét színvonalas kortárs képzőművészeti kiállítás nyílott, amely a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesületének újabb műveit mutatja be.

 

A címet adó kifejezés nem mindennapos a köznyelvi beszédben. Vajon mire is irányulhat jelen esetben a „Trope” összefoglaló címszó? Erre a kérdésre kerestük a választ, még a kiállítás megtekintése előtt.

 

Eredete a trópus (tropos) görög szóra vezethető vissza, mely irodalmi értelemben a „fordulni, irányítani, megváltoztatni” kifejezéseket takarja. Tehát az irodalmi trópus használata a képes beszéd, szóval, kifejezéssel vagy képpel. Jelen esetben pedig a képkiállítás összefoglaló címe, amely a világban zajló folyamatos változásokat állítja a középpontba, és erre hívja fel a szemlélő figyelmét.

 hirdetes_810x300  

 

A rendezvény házigazdája Balla Rita művészettörténész volt, aki üdvözölte a jelenlévőket: Kovács Csonga Anikót, a MAMSzE friss elnökét, valamint e funkcióról nemrégiben leköszönt Kopócs Tibort, továbbá Bauer Ildikót, mint művészetpártoló képviselőt, az alkotóművészeket, és természetesen a nagyszámú érdeklődőt.

 

 

A Limes Galéria tárlatán a következő alkotóművészek remekeit tekinthetjük meg: Csernok Barnabás, Éliás Ádám, Király Zsuzsa, Maruscsák Dávid, Szunyogh Júlia, Tóth Emese.

 

Az ifjú művészek társaságát Simon Lívia mutatta be, mint a Bodrogközi Ifjúsági Műhely egykori növendékeit, akik mára már maguk is sikeres, tapasztalt mentorokká váltak, irányt mutatva a szárnypróbálgató tizenéves művészek generációjának.

 

 

A művészek Kassa városában, még gimnáziumi éveik idején találtak egymásra, a Márai Sándor Gimnáziumban, és kapcsolatuk egyre intenzívebbé vált, egymás útját is segítve. Tanáruk és mesterük a gimnáziumi éveik alatt Fecsó Szilárd volt, és szoros együttműködésükből születtek meg a nyári művésztelepek, melyek összekovácsolták és elindították a társaságot a művészi pályán.

 

A műhelyekben megtapasztalt alkotási láz aztán elvezette őket a nagyvilágba, így Magyarország, Románia, Skócia, Hongkong, Japán, és Indonézia tájaira, hogy megtapasztalják a világban zajló állandó változást, vagy éppen az örök változatlanságot.

 

 

A kiállítás kurátora Kanóc Ildikó művészettörténész volt, aki részleteiben tárta fel a bemutatott alkotások sokarcúságát, amely a grafika, a szobrászat, a festészet, fotó és installáció művészeti nyelvén szólítja meg a szemlélőt.

 

„A változás jelölésére az újszövetségben a görög paralagge és trope szavak szolgálnak, ahol a trope  specilis csillagászati szakkifjezsés – hallhattuk a művészettörténész összefoglalójából. A nappalok és az éjszakák időtartamának szemmel látható váltakozásai, amint a Nap lemenetelével ráborul a sötétség a Földre, feljövetelével pedig elönti a Földet a világosság.”

 

 

„A kor, amiben élünk, sokkal könnyebben és flexibilisebben kezeli a körülöttünk bekövetkező változásokat. Az információs áradat nagy és nagyon sokszínű. Néha elvész az az idő, amit egy új helyzet befogadására szánni kell. „Nem áll meg a világ!” – mondjuk. A kiállított tárgyak a változás folyamatát segítenek megérteni, vagy elgondolkodtatnak egy teljesen változatlan világról”

 

– hallhattuk a kiállítás kurátorától.

 

 


Kanóc Ildikó művészettörténész irányadó szavait követően a nagyközönség végigszemlélte a remek alkotások sorát, miközben saját maga is elgondolkozhatott a művekből kiáramló mondanivalón, amelyek a fa, a vessző-köteg, a fa-kéreg, a textília, a fém különféle megmunkálásain át szinte az ókortól a futurisztikus jövőig tárják elénk az idő végtelenségét, a tárgyak keletkezésének, múlandóságának sajátosságaival.

 

A kiállítást április 15-ig tekinthetjük meg, a komáromi Limes Galéria kiállítótermében, amely a Ferencesek utcájában, a Katona-templomban található.

 

Buday Mária
A fotók a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.