Nyitókép: ESC official

 

Két hét múlva kerül megrendezésre az olaszországi Torinóban az idei Eurovíziós Dalfesztivál, aminek nem meglepő módon a háború sújtotta Ukrajna az egyik nagy favoritja – írja a Lengyel Rádió.

 

A zenei versenynek álcázott tragikomédiától már megszokhatta a közönség, hogy az épp aktuális politikai akarat dönt a nyertes személyéről, így valóban megtörténhet, hogy Kijev nyeri a Dalfesztivált, ahogy történt ez 2016-ban is a Krím orosz megszállását követően. Akkor a Jamala névre hallgató előadó egy színtiszta politikai színezetű dalt (ami egyébként azonnali kizárást kellett volna, hogy eredményezzen) adott elő a fősodratú média nagy gyönyörűségére.

 

Idén a fogadóirodák az ukrán Kalush Orchestra folk-rap együttes „Stefania” című dalát tippelték meg nyertesnek. Ebbe a készülő összünnepélybe rondít bele azonban Dean Vuletic történész, aki egyben az Eurovízió geopolitikai szakértője:

 hirdetes_300x300  

 

„A közvélemény erősen támogatja Ukrajnát, de nem feltételezem, hogy Ukrajna nyerni is fog.”

 

– mondta a szakértő, aki egyben hozzátette: bár 1993-ban Bosznia és Horvátország is a szerbek agressziója miatt szenvedett, mégsem végeztek valami rózsás helyen. Ez az idei torinói versenyen is megtörténhet, hiszen bár az ukrán szám „erős”, a mezőnyben más, kiváló minőségű előadások is vannak.

 

Oroszországot a február végén megindított Ukrajna elleni inváziót követően kizárták a versenyen való részvételből. Ez lenne az állítólagos befutó:

 

 

Körkép.sk via Polskieradio

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.