Nyitókép: Körkép.sk

 

Az idén immár XVIII. alkalommal lett meghirdetve a „Múzeumok éjszakája” Szlovákiában. Az akció célja a múzeumok népszerűsítése az emberek figyelmének, érdeklődésének felkeltésével, a tárlatok megtekintésének leegyszerűsítésével, népszerű programok beiktatásával.

 

A Múzeumok éjszakáját Rimaszombatban a megye gondozásába tartozó Gömör-Kishonti Múzeum rendezte meg. A megnyitóbeszédet Olga Bodorová, az intézmény igazgatónője tartotta. Megtudtuk tőle, hogy a múzeum 1882-ben alakult. Az épület korábban tüzérségi kaszárnyaként szolgált, amelyet áthelyeztek a szomszédos Losoncra, így az épület megüresedett. Megüresedését a város kihasználta és múzeumot alapított, amelynek első igazgatója Fábry János lett. Az első exponátokat Budapestről kapták, de a későbbiekben a számuk egyre növekedett. Mára a gyűjtemények száma elérte a 72 500-at, ezzel az ötödik legnagyobb múzeum lett Szlovákiában.

 

 hirdetes_300x300  

A látogatók bőséges kínálattal találkozhattak. Megtekinthették az intézmény állandó tárlatait, de több új kiállítás is várta őket.

 

 

Elsők között tekinthettek meg egy vadonatúj  kiállítást, amely a Meyke – Hagyomány a divatban“ címet viseli. A budapesti Molnár Madarász Melinda divattervező alkotásait és márkáját mutatta be, aki egyedülálló ruhákat és divatkiegészítőket készít korunk nőinek. Bemutatásra került a hagyományos kalocsai, matyó, kalotaszegi, torockói és barkó motívumok alapján készült ruhakollekció is, amelyben a tervező nemcsak a hagyományos magyar ruházat dekoratív művészetét veszi át, hanem azok szerkezetét, egyediségét és értékét is. Alkotásairól tárlatvezetés keretében beszélt a közönségnek.

 

A látogatók érdeklődését felkeltette az „Egy menyasszony története – Esküvői ruhák Jana Mládek Rajniaková gyűjteményéből“ című kiállítás is, melyet 2022. május 5-én tett hozzáférhetővé a múzeum a nagyközönség számára. A kiállítás egy fiatal etnológusnak lett ajánlva, aki kiterjedt, elsősorban a 20. századból származó menyasszonyi ruhák gyűjteményével rendelkezik és nemcsak a ruhák, de a hozzá fűződő sokszínű történetek gyűjtője is. A történeteket a közönség, nagy érdeklődés közepette, a múzeum szakelőadójától hallgathatta meg.

 

 

A gazdag program sokszínűségéhez alkotásaival hozzájárult az ajnácskői Andrea Ďurčová Kosecová is, aki a kovácsmesterség rejtelmeibe avatott be minket. Nem kevésbé érdekes a rimazsaluzsányi Ladislav Hedvigi munkássága sem, aki a kiétei játékok faragójaként szerzett elismerést magának, s kinek munkássága szintén a Gömör-Kishont Regionális termék márkanévnek hordozója. A fa és a beléje vésett hagyományos díszítőelemek által a látogatók elképzelést alkothattak arról, milyen játékokkal is játszottak a gyerekek több, mint száz évvel ezelőtt. A kiétei faragott játékok készítőjüknek köszönhetően idén a Dubajban megrendezett világkiállításon is képviseltették magukat.

 

A Múzeumok Éjszakájának ezúttal az agyag és az ahhoz szorosan kapcsolódó fazekasság volt a fő témája, amit közelebbről a fazekaszsaluzsányi kézműves, Danka Bakšová és a détéri keramikus, Csank Tímea mutattak be nekünk. Mindketten a Gömör-Kishont Regionális termék márka tulajdonosai.  Az agyag és fazekasság témájához kapcsolódott a múzeum igazgatójával, Oľga Bodorovával folytatott beszélgetés is a Szuha-völgyi és a süvetei fazekasság történetéről. Az igazgatónő ezidáig több, mint 40 évet szentelt a téma kutatásának. Az agyag és fazekasság iránti szeretete még egyetemi évei alatt alakult ki nála és változatlan erővel mindmáig tart, tudását pedig szívesen osztja meg a régió fazekas mestersége iránt érdeklődő közönséggel.

 

 

A múzeum földszinti termében egy fazekastermékekkel megpakolt kocsit is szemügyre vehettek a látogatók. A lovak vontatta jármű egykoron a kész termékek szállítására szolgált.

 

A látogatóknak alkalmuk nyílt arra is, hogy felülhettek egy lovasszekérre és nem mindennapi élmény keretében körbeutazhatták az esti Rimaszombat utcáit.

 

A megtekinthető állandó kiállítások, tárlatok közül említésre érdemes a Honismereti kiállítás, a Fasisztaellenes ellenállás Gömör-Kishont területén és a Képzőművészet története. Olyan kiállítási tárgyakat láthatott bennük a közönség, mint egy egyiptomi nő múmiáját, foszíliákat Ajnácskő térségéből. Láthatta Gömör-Kishont hagyományos népi művészetét, melyben a fő hangsúlyt a már említett fazekasság alkotja. Érdekesek a kiállított festmények is, amelyek a megye jelentős történelmi eseményeit  és személyiségeit örökítik meg.

 

 

A fenti szöveg mellett a fotóink segítségével komplexebb képet kap a kedves olvasó egy múzeumról, annak tevékenységéről és talán nagyobb kedvet is a látogatásához.

 

Mede Géza

képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.