Nyitókép: Körkép.sk

 

Gömör és Nógrád is gazdagabb lett egy-egy közösségi házzal. Gömörpéterfalán a Felföldi Dalia Iskola Kopecsni Gáborral az élen építette meg a Magyar Közösségi Házat, Kalondán pedig a Pro Kalodiensis Társaság, Papp Sándorék hozták létre a Palóc Közösségi Házat. Mindkettőt csütörtökön adták át Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője jelenlétében.

 

Potápi Árpád János mindkét helyszínen hangsúlyozta a közösségi házak jelentőségét. Mindamellett, hogy a testedzést, a kultúrát, a hagyományápolást szolgálják, nagy jelentőséggel bírnak a magyarság identitásának és létszámának megőrzésében. Kiemelte, hogy már gróf Esterházy János, felvidéki magyar politikus is nagy jelentőséget tulajdonított a magyar kultúra házainak. Akármilyen rossz idők járnak, a kultúra, a hagyomány ápolása segít a nemzet összetartozásában. A gróf úgy gondolta, hogy ennek pedig megszentelt helye a kultúra háza kell, hogy legyen.

 

 hirdetes_300x300  

Az államtitkár mindkét helyen gratulált a művek létrehozóinak. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nagy segítséget nyújt a külhoni magyarságnak az egész Kárpát-medencében. Így történt e két esetben is. Elégedettséggel tölti el őt, hogy olyan emberekkel, olyan közösségekkel találkozott, akikben meg lehet bízni, akik állják a szavukat, nemcsak a magyar kormány előtt, hanem saját népük, közösségük előtt is.

 

Egyúttal megköszönte a felvidéki embereknek azt a támogatást, amelyet az országgyűlési választásokon kaptak tőlük. Választani ugyan nem választhattak, de érezni lehetett a csaknem egységes morális támogatást. Különösen hálásak azért is, hogy sokan vettek részt a konkrét munkában a választások előtt, ami nagy segítségére volt a győzteseknek. Kiemelte, hogy a magyar kormány, programja szerint, folytatni fogja az eddigi politikáját a Kárpát-medence magyarságának a megsegítésében, így tesz a Felvidéken is.

 

 

Kopecsni Gábor arról beszélt, büszke rá, hogy a nagyon nehéz kezdeti időszak után végül sikerült megépíteni a közösségi házukat Gömörpéterfalán. A közösségi ház főleg a Felvidéki Dalia Iskola által képviselt harcművészet és ezzel együtt a magyarság ősi kultúrájának bemutatását, ápolását fogja szolgálni, de hagyomány ápolásban szolgálni fogja a vidék népét is. A közösségi ház az emberek széleskörű bekapcsolódásával és a magyar kormány segítségével épült fel. Mindenkinek köszöni a segítséget.

 

Kalondán Papp Sándor ismertette az ő közösségi házuk történetét. Ő is beszélt az építkezés alatt létrejött problémákról, amelyeket végül sikerült megoldani. Nagy segítséget kaptak ők is a jóakaratú emberektől és a magyar kormánytól, amit csak megköszönni lehet. A községben a magyarság aránya valamivel több mint 50 százalék, reméli, hogy ezt az arányt sikerül megőrizni a jövőben is. Szeretnék megtölteni a közösségi házat olyan tevékenységgel, ami ebben hathatós segítséget nyújt nekik.

 

 

A szervezők mindkét helyen rövid kultúrműsorral szórakoztatták a résztvevőket.

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.