Kultúra

A pedagógusok alkotókedvét és tehetségét mutatja be a komáromi Limes Galéria legújabb kiállítása

A felhívás azokat a pedagógusokat szólította meg, akik saját kedvtelésükből kiemelkedőt alkotnak.

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége idén második alaklommal hirdetett országos pályázatot a felvidéki magyar pedagógusok számára, „Alkotni is engedd” címmel. Az előző évi alkotópályázat sikere megalapozta a folytonosságot, a hagyományteremtést, így idén már többszörösére emelkedett a bemutatott pályaművek száma. A felhívás azokat a pedagógusokat szólította meg, akik a pedagógiai hivatásuk mellett saját kedvtelésükből, szabadidejükben, ecsettel, tollal vagy egyéb eszközzel kiemelkedőt alkotnak.

 

A szemet gyönyörködtető rendezvényről a kiállítás háziasszonya és rendezője Farkas Veronika művészettörténész tájékoztatta portálunkat.

 

Az értékeléssel egybekötött kiállítás nyitóünnepségére május 16-án került sor, ahol Czibor Angelika a SZMPSZ helyi területi választmányának elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Pályázni műfaji megkötés nélkül hat művészeti ágban lehetett, mégpedig a képzőművészet, az iparművészet, a fotó-számítógépes grafika és montázs, irodalmi alkotások, valamint a zeneszerzés területéről. A felsoroltakhoz társult még az „egyéb” elnevezésű művészeti kategória is.

 

 

 

A fentiek alapján számos értékes mű érkezett, szinte az ország valamennyi szegletéből. Az alkotásokat bírálóbizottságok értékelték, bronz, ezüst és aranysávos besorolással. A nyitórendezvényen Fekete Irén a SZMPSZ elnöke mondott ünnepi köszöntőt.

 

Farkas Veronika művészettörténész felhívta a figyelmünket a sokszínű, különféle technikákkal készült művészi alkotásokra, amelyek között idén az iparművészeti alkotások mutattak számbeli fölényt, de a zene és az irodalom területén is születtek nagyszerű alkotások. A képzőművészet területén a festészet, a grafika, az iparművészeti alkotások között a textilművészet – a hímzés, a bábkészítés, a horgolás, a gobelin, a csomózás remekeiben gyönyörködhet a szemlélődő.

 

 

A nyitórendezvény fényét a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskola diákjainak, valamint a komáromi Művészeti Alapiskola diákjainak műsora is emelte.

 

Farkas Veronika művészettörténésztől megtudtuk, hogy összesen 55 pályaművet értékeltek bronz, ezüst és aranysávos minősítéssel. Külön felhívta a figyelmünket a népviseletes bábúk nagyszerűségére, továbbá magasan kiemelte Harmanovsky Katalin Életfa című képzőművészeti alkotását, valamint az egyéb kategóriában Baláž Mária Kovászos házi kenyerét, amelynek felületét népművészeti motívumok díszítik.

 

 

A magyar népművészeti elemek számos egyéb alkotásban, főként hímzéses kézimunkákban is megtalálhatóak, ami tükrözi, hogy az alkotó pedagógusok lelkületéből született művek az identitástudat, a nemzeti hovatartozás felvállalását is példázzák.

 

Az „Alkotni is engedd” címet viselő tárlat május 24-ig tekinthető meg, hétköznapokon 13.00–17.00 óra között, Komáromban, a Ferences barátok utcai Limes Galériában.

 

Buday Mária

A fotók a szerző felvételei.

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket