Nyitókép: Pinterest

 

Ünnepi programválasztékkal készül a pünkösdi hétvégére a közmédia. A műsorfolyamot hagyományosan a csíksomlyói búcsú közvetítése nyitja meg szombaton – amelyről idén 30. alkalommal tudósít élőben a Duna –, de izgalmas beszélgetések és sorsfordító történetek várják a közönséget valamennyi közszolgálati adón.

 

Idén is a magyarok legnagyobb zarándoklatával, a csíksomlyói búcsúval kezdődik a közmédia pünkösdi műsorfolyama. Isten kegyelméből újra a hagyományokhoz hűen tarthatják meg az eseményt június 4-én, szombaton, amelyet a Duna 11 óra 30 perctől élőben közvetít, immáron 30. alkalommal. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Udvardy György veszprémi érsek lesz.

 

A csatornán tematikus műsorok következnek a folytatásban is: 14 óra 05-től a Csillagösvényen – Csanády György életpályája című 2021-es ismeretterjesztő filmet láthatják a nézők, amely az idén százéves székely himnusz történetét idézi fel. 14 óra 35 perctől az Isten kezében Csíksomlyó történetével foglalkozik, majd 15 óra 05-től az Erdélyi történetek harmadik epizódja jelentkezik Székelyföldről.

 hirdetes_300x300  

 

Pünkösdvasárnap 11 órától Szabó Sándor lelkipásztor igehirdetése hangzik el.

 

A Kossuth Rádió is csatlakozik az ünnepi műsorfolyamhoz: június 5-én, vasárnap reggel 9 órától a bécsi Pázmáneumban barangolhatnak a hallgatók, 15 óra 30 perctől pedig A rózsa azt jelenti, hű vagyok címmel ismeretterjesztő műsorban ismerhetik meg, mi a néprajzi és a szakrális jelentősége a pünkösdi rózsának.

 

Pünkösdhétfőn reggel 5 és 6 óra között verses-zenés ünnepi műsorral készül a rádióadó, majd 13 órától a Ha hív az út címmel a hazai zarándokutakról esik szó. A svábok pünkösdi népszokásai 15 óra 05-től a Pünkösdölő magyarpolányi és a környéki németség című műsorban elevenednek meg.

 

A botanika kerül a középpontban a 17 órától kezdődő Nincsen pünkösd virág nélkül! műsorszámban, majd 18 óra 30 perctól a magyar népdalokban megjelenő pünkösdi motívumoknak járnak utána. Az M5-ön vasárnap 18:15-kor kezdődő Multiverzumban ezúttal a pünkösdi népszokásokat ismerhetik meg a nézők.

 

Hétfő délután 16 óra 33 perctől az 1992-es Pünkösd – Szentlélek című rövidfilm kerül képernyőre, amely a Szentháromság misztériumáról és megismerhetőségéről szól, majd rögtön utána Pünkösdölő címmel a Magyar Rádió Gyermekkarának koncertje következik, amelyet a zebegényi templomban rögzítettek.

 

Az ünnep hangulatához méltó zenék és egy kuriózum szólal meg pünkösdvasárnap a Bartók Rádióban.

 

A Hang-fogóban felcsendül J. S. Bach 74. kantátája, ami kifejezetten Pünkösdre íródott, az esti koncertsávban pedig Mahler nagyszabású VIII. szimfóniája lesz hallható a Rádiózenekar és énekegyüttesek, szólisták tolmácsolásában egy 2007-es felvételről. Ezt a művet a Veni Creator Spiritus című pünkösdi himnusz ihlette és csak igen ritkán szólal meg a koncerttermekben.

 

A Dankó Rádióban pünkösdvasárnap a Táncházban című műsorban pünkösdi népszokások dalait elevenítik fel néprajzi kitekintéssel, és bemutatják a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum újonnan átadott erdélyi épületeit is.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!