Nyitókép: Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai gyermekotthon alapítója áldást mond a Misszió zarándokvonat indulása előtt a budapesti Keleti pályaudvaron 2022. június 3-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

Péntek este még úton volt Csíkszereda felé több zarándokvonat: a Csíksomlyó expressz, vele együtt a Székely Gyors és néhány órával mögöttük már száguld a Misszió Zarándokvonat is. A szombati csíksomlyói búcsúba, a Csíkszerda feletti hegynyeregbe viszik a zarándokokat a pünkösdi szentmisére. Várhatóan százezres, vagy akár több százezres tömeg érkezik a Kárpát-medence minden részéből. A zarándokok öröke szóló élményre készülnek, alighanem így is lesz – számolt be az M1 Híradója.

 

Gyalogos és lovas zarándokcsoportok találkoztak és köszöntötték egymást a Hargitán. Megérkezett az április 26-án Budapestről, a Ferenciek teréről induló csoport is. Ők több mint 800 kilométert gyalogoltak és hetedik alkalommal vállalták ezt a zarándoklatot.

 

Csütörtökön késő este érkezett meg az első zarándokvonat Gyergyószentmiklósra. A Boldogasszony Zarándokvonat 700 utasával csütörtök hajnalban indult Budapestről. A begördülő szerelvényt ezúttal is nagy tömeg várta. A koronavírus-járvány miatt két év szünet után elindulhattak el idén ismét a zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba.

 hirdetes_400x285  

 

Péntek hajnalban zeneszó, ének, és hatalmas tömeg fogadta a Keleti Pályaudvarra érkezőket. Újabb zarándok vonat indult el, a Csíksomlyó expresszt, és a Székely Gyorsot összekapcsolták, így a két vonat Össznemzeti zarándokvonatként együtt indult Erdélybe, amin több mint ezren utaztak. A vonatot a Tamási Áron-emlékév alkalmából a 125 éve született Kossuth-díjas író portréjával díszített mozdony húzta.

 

Péntek délután pedig ismét Csíksomlyóra készülő hívők gyülekeztek a Keleti-Pályaudvaron. Útnak indult ugyanis a Misszió zarándokvonat is. Indulás előtt a zarándokokra Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes kért áldást, aki a zarándoklat lelki vezetője. A szerzetes azt mondta, örül hogy két év kihagyás után újra közösen kelhet útra a hívekkel.

 

A csíksomlyói búcsú liturgikus programja egy szentmisével már péntek délután elkezdődött. Szombaton pedig két év kihagyás után ismét hagyományos formában rendezik meg a pünkösdi búcsú szentmiséjét a csíksomlyói hegynyeregben.

 

A csíksomlyói búcsú a magyar nemzet legjelentősebb vallási eseménye. A székelység 455 éves hagyománnyal rendelkező fogadalmi zarándoklatára több mint százezer embert várnak.

 

M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.