Nyitókép: Körkép

 

A helyszínnek ezúttal a dunaszerdahelyi Buena Coffee House adott otthont.  Z. Németh István Csillag voltál álmomban című legújabb gyermekverskötete mellett Póda Erzsébet Cseperke című harmadik mesekönyvét Hrbácsek Magdolna író, egyetemi oktató méltatta a szépszámú közönség előtt.

 

A Cseperke című mesekönyvet Korsós Szabina illusztrálta, s a Lilium Aurum gondozásában a Vámbéry PT adta ki. Hrbácsek Magdolna kiemelte, hogy „A történetet kísérő  képek simulékonyan illeszkednek a befogadók fantáziadús világához.

 

A mikro-meseregénynek is nevezhető mű főszereplője Cseperke, aranyos, cserfes félárva kislány, s ezen a ponton érezhető leginkább a történet nem mindennapisága. A rózsaszín köd gyorsan eloszlik, amikor a kötet elején kiderül, Cseperke elveszítette édesanyját.

 

A halál, az elmúlás feletti vigaszkeresés vagy inkább a fantáziába való menekülés, ugyanakkor valós, hétköznapi tőrténetekkel megtűzdelt történetfolyam egyfajta traumafeldolgozás is.“

 hirdetes_300x300  

 

Hrbácsek arról is beszélt, hogy a  szerző nem tudja, vagy akarja kikerülni a didaktikus szándékot. Erre példa az, amikor empirikus jeleit taglalja a tavasz megérkeztének, majd később  elkalauzol minket a fűszernövények, mint például a rozmaring birodalmába. Tanít és egészséges életmódra nevel.

 

 

Kép forrása: Körkép.sk

 

A Csillag voltál álmomban című gyermekeknek szóló könyvet Rácz Noémi gyönyörű illusztrációi díszítik, és szintén a Vámbéry PT adta ki. A gyermekirodalom elismert képviselője,  Z. Németh István kilencedik gyerekverskötetében szokásához híven kreatív szójátékokkal, rímekkel nyűgözi le a fiatal olvasóit.

 

Hrbácsek Magdolnát is lenyűgözte a kötet, méltatásában megemlíti, hogy „Z. Németh István gyermekverskötete üdítő jelenség a hazai könyvpiaci kínálatban. Bravúros verstechnikai megoldásait már nem először adja közre, hiszen ez már a kilencedik a gyermekversköteteket tekintve… Az egészen különleges, vidám, néha humoros, olykor abszurditást súroló versek felültetnek minket arra a különleges vershintára, ahol szabadjára engedjünk fantázián, kiélhetjük az örök gyermek-embert, a játékos embert magunkban. “

 

Szerkezetileg három ciklusra tagolódik kötet, három színkavalkádra. Az első a Tintapacák, második a Merre jár a nyár?, a harmadik pedig a beszédes Ezt jól kifogtuk! címet viseli.

 

Nagy Erika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.