Nyitókép: Körkép.sk

 

Mottó:

„Ne azt keressétek, ami széthúz benneteket,

azt keressétek, ami összeköt benneteket.”

(Pál apostol)

 hirdetes_810x300  

 

Az immár nagy hagyományokkal rendelkező csemadokos kulturális találkozó ezúttal Gesztetén került megrendezésre. A helyi kultúrházban mintegy 300 néző követte nagy érdeklődéssel a  műsort. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a Csemadok alelnökei, Köteles László és Balogh Gábor. A nyitóbeszédet Tóth Csilla, a Csemadok Területi Választmányának elnöke tartotta. A fellépőket és a közönséget Albert Éva a Csemadok helyi szervezetének elnöke, valamint Rácz Ferenc, a község polgármestere is üdvözölte. A konferanszié szerepére Csank Tímea vállalkozott.

 

 

A közönség láthatott népdalokat falusi kórusok előadásában. Felléptek a Gesztetei Barkó Menyecskék, a Détéri Asszonykórus, Szivárvány Énekkar Nagybalogról és a Ceredi Asszonykórus Magyarországról. Fergeteges szatmári táncokat láthattak a Boglárka Gyermek Néptáncegyüttestől, musical slágereket hallgathattak Arany Nikolett, harmonikaszólót Jakab Levente előadásában, és hallgathatták a Rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus hagyományosan szép előadását.

 

Volt itt tehát minden, népdalok, népi tánc, musical, kevés komoly zene és kóruszene.

 

Az „I”-re a pontot a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek temperamentumos, jó színvonalú operettműsora tette fel. A három művész a legismertebb operett slágereket adta elő nagy sikerrel, a hálás közönség állva tapsolta meg őket.

 

 

A műsor végén Csank Tímea konferanszié és Albert Éva főszervező megköszönték az előadóknak a színvonalas műsort, megköszönték a közönségnek is, hogy kitartottak és sok-sok tapssal jutalmazták a fellépőket.

 

A legvégén Rácz Ferenc polgármester szólt. Kifejtette, nagyon örül a sikeres műsornak, a színvonalas előadásoknak. Hangsúlyozta, őszintén reméli, hogy a rendezés is elnyerte a résztvevők és a közönség tetszését, hiszen nagyon sokat fáradoztak érte.

 

 

Egyúttal meghívta a résztvevőket a Falumúzeum megtekintésére, amelyet most rendeztek be. Kérte, úgy nézzenek a kiállításra, hogy a község nagyon sok polgára kapcsolódott bele nemcsak a munkákba, de a kiállítási tárgyak összegyűjtésébe is.

 

Ezután a résztvevők és a nézők nótaszóval vonultak át a közeli Nyugdíjasok Klubjához, ahol megtekintették a kiállítást.

 

 

A Körkép.sk megkérdezett néhány résztvevőt, mi a benyomásuk a kulturális rendezvényről?

 

Cerovszki Gyula, a Rimaszombati Blaha Lujza Vegyeskórus tagja így válaszolt:

 

„Nagyon örülök, hogy láthattam a valódi, csemadokos falusi népdalkórusokat. Ezek még nem is olyan régen uralták a kulturális rendezvényeink programjait, majd, sajnos, fokozatosan háttérbe szorultak, sőt sokszor ki is maradtak. Véleményem szerint viszont igenis ide tartoznak, egy bizonyos korosztály részéről mutatkozik rá igény, bizonyság erre a mai műsor is. Persze a fiatalabb korosztály igényeit is illik követni, csak így lesz komplex, sikeres egy ilyen típusú  kultúrműsor. Úgy hiszem, hogy a rendezők ezt most itt, Gesztetén példásan oldották meg.”

 

Csirmaz Miklós, Rimaszombatból:

 

„Egy nagyon jól megszervezett rendezvénynek lehettünk tanúi, ahol a színvonal sem hagyott kívánnivalót maga után. A feleségemmel együtt jól szórakoztunk, csak gratulálni tudok a fellépőknek, de a szervezőknek is. Egyértelműen jó csapat van itt Gesztetén, elkötelezettek, összetartóak, jó vezetőkkel, jó polgármesterrel az élen. Erről tanúskodik a Nyugdíjas Klubban létrehozott kiállítás is, amely a valamikori falusi életet mutatja be.”

 

Albert Évát, a Csemadok helyi szervezetének elnökét arról kérdeztük, ki mindenki vett részt a rendezésben?

 

„Természetesen a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya nagyon sokat segített nekünk, de a legtöbb segítséget a községtől kaptuk. A község vezetése, a polgármesterrel teljességgel magukénak érezték a rendezvényt. Nem is tudom felsorolni hirtelen, mi mindenben segítettek. Úgy hiszem, színvonalas volt a műsorunk, annak rendezése is, és ez nagy részben az ő érdemük is. Csak köszönni tudom a polgármesternek és a vezetésnek a hozzáállását. De ugyanúgy köszönöm mindenkinek, aki segített nekünk.”

 

– lelkesedett Albert Éva a sikeres műsor végén.

 

További képek galériánkban.

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.