Nyitókép forrása: Budapest, 2022. augusztus 19.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (j) a kitüntetettekkel a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjak átadóünnepségén a Budavári Palota Fõõrség épületében 2022. augusztus 19-én. A díjat tíz határon túli, kulturális területen tevékenykedõ embernek, illetve szervezetnek ítélték oda.
MTI/Kovács Attila

 

Meg kell védeni a nemzetet, biztonságot kell teremteni az emberek számára – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken, amikor a nemzeti ünnep alkalmából átadta a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjakat Budapesten.

 

A díjat tíz határon túli, kulturális területen tevékenykedő embernek, illetve szervezetnek ítélték oda.

 

Potápi Árpád János ünnepi beszédében kiemelte: a mai egyre bizonytalanabb és nehezebbé váló világban adjon biztonságot az, hogy minden magyar tudhatja, cselekvő összefogásban gondoskodunk egymásról.

 

 hirdetes_300x300  

„Magyarország minden magyar hazája, minden magyar számíthat Magyarországra, ahogyan mi is számítunk minden magyar emberre”

 

– fogalmazott.

 

Az államtitkár hangsúlyozta: tizenkét év nemzetépítő munkájával felépítettek egy erős intézményrendszert, megszilárdították a gondoskodó közösségeket és növelték a szülőföld megtartó erejét. Most a közös munka gyümölcseinek megóvása és megőrzése a fontos – tette hozzá.

 

Közölte, lehetőség van arra is, hogy megújuljunk és valami újat teremtsünk. Ennek gyökere nemzeti kapcsolataink megújításából táplálkozhat.

 

A felvidéki Pázmaneum társulás nevében Karaffa Attila vette át a kitüntetést, forrás: Karaffa Attila Facebook-oldala

 

Az összetartozás tudata is kell ahhoz, hogy nemzetünk biztonsággal élje át a mostani nehezebb időket – mondta.

 

Az államtitkár úgy fogalmazott: a magyar leleményes nép, a nehéz körülmények között sosem a feladást, a vegetálást választja, hanem a megoldásra törekszik. Fontos, hogy a kialakított szoros köteléket most erre is használjuk.

 

„Dolgozzunk úgy, hogy egy év múlva el tudjuk mondani, sikerült összezárnunk és együtt gondolkodnunk”

 

– emelte ki.

 

Potápi Árpád János emlékeztetett: augusztus 20. a legrégebbi nemzeti ünnepünk, amely világi és egyházi ünnep, de jeles nap a magyar néprajzban is.

 

Budapest, 2022. augusztus 19.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára átadja a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat Szobiné Kerekes Eszternek, a felvidéki magyar népi kultúra és hagyományok ápolása terén végzett munkájáért az elismerés átadóünnepségén a Budavári Palota Fõõrség épületében 2022. augusztus 19-én. A díjat tíz határon túli, kulturális területen tevékenykedõ embernek, illetve szervezetnek ítélték oda.
MTI/Kovács Attila

 

Azt mondta, március 15., augusztus 20. és október 23. olyan mérföldkövek számunkra, amelyeknél megállva lehetőségünk van a nemzeti összetartozás érzésének közös megélésére, megtapasztalva egyénenként és közösségi szinten is, hogy nem vagyunk egyedül a világon, mindenhol számíthatunk nemzettársaink támogatására és szeretetére.

 

Az államtitkár felidézte, hogy 2019-től Kallós Zoltán nevét viseli az előtte Külhoni Magyarságért Díjként ismert elismerő kitüntetés. Szimbolikusnak nevezte, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában is jól ismert Kallós Zoltánról nevezték el a miniszterelnök által adományozott, a külhoni magyarságért végzett kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási tevékenységet elismerő díjat.

 

A Kallós Zoltán által a szórványban élő magyarság körében végzett népzenei és néprajzi gyűjtő- és ismeretterjesztő munka a folytatása volt annak, amit Kodály Zoltán és Bartók Béla a népzene terén elkezdett – mutatott rá.

 

A díjazottak is olyanok, akik az összetartozás érzését a közösség érdekében erőforrássá tették, ezáltal gazdagítva a külhoni magyarság életét – emelte ki Potápi Árpád János.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.