Nyitókép: Körkép.sk

 

Ha végignézünk a kulturális programok sokaságán, tapasztaljuk, hogy az uborkaszezon elkerülte a térségünket is. Erről tanúskodik a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának programtervezete is, ugyanis egy hét leforgása alatt négy nagyszerű kulturális eseményt szervezett meg, beleépítve az évtizedek óta megszervezett fiatal írók táborába.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően évek óta lehetőség van arra, hogy az Irodalmi Karaván rendezvénysorozat, melynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, és a kortárs szerzőket, műveiket határok nélkül megismertetni, vagyis a határon túli magyar írócsoportok, irodalmi műhelyek felolvasókörútjainak, irodalmi rendezvénysorozatainak megszervezéséhez és lebonyolításához nyújt támogatást.

 

Elsőként a vajdasági irodalmárok látogattak el Dunaszerdahelyre, majd Kárpátaljáról érkeztek vendégek, akik mindannyian bemutatkoztak a XXIV. Fiatal Írók Táborában alkotó fiatal pályakezdőknek és a szárnypróbálgató útjukat egyengető mentoroknak. Kétszer három napon keresztül Hodossy Gyula József Attila-díjas költő, az SZMÍT elnöke kalauzolta a vendégeket. A tábor iránt idén is nagy volt az érdeklődés, a teltházas nagyszegpusztai panzióban számos előadás, irodalmi beszélgetés kötötte le a jelenlévőket a szorgos műhelymunka mellett.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: szmit.hu

 

 

Az első nap nyitóprogramjaként Farkas Izsák hegedűművész kápráztatta el a közönségét elektronikus hegedűjével játszott népdalfeldolgozásokkal, majd megismerkedhettek Szabó Zoltán Attila legújabb könyvével, a Tabán a világ közepe című kötettel. Mivel ez a tábor kezdő íróknak, költőknek nyújt segítséget, a táborban lehetőséget kaptak a jelenlévő Levél kedvesemnek című irodalmi lap szerzői is a bemutatkozásra.

 

A lapról tudni kell, hogy az 1998-ban alapított és a tavalyi évben feltámasztott kiadvány alapjában véve ifjúsági lap (de nem csak fiataloknak szól), és teljes mértékben független, ingyenes magánkezdeményezés. Elsődleges céljuk, hogy lehetőséget adjanak a szárnypróbálgatásra. Egyfajta ugródeszkaként motiválni szeretnének az írásra, az alkotásra, fejlődésre, így a kezdőket szólítják meg. A lap mellé már felsorakozott néhány kortárs alkotó, akik szükség esetén útmutatást, építő jellegű kritikát is tudnak adni.

 

Fotó: korkep.sk

 

Idén 18. alkalommal került sor a kortárs hangon nemzetközi irodalmi pályázat meghirdetésére.  Rangos elismerésnek tekinthetik a pályázók, hogy mára már a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Magyar Írószövetség meghív egy-egy általa tehetségesnek ítélt pályázót az írótáborába. A pályázat nyertesei közül többen is jelen voltak, így felolvasással mutatkoztak be, majd elmondták, hogy egyre nagyobb nemzetközi nyilvánosságot kap a magyar felsőoktatásban is egyedülálló hallgatói tehetséggondozás.

 

Volt könyvbemutató is, mégpedig Petőcz András József Attila-díjas költő, író két könyvével jött a táborlakók közé, a prózakötetben huszonegy novella olvasható, melyeknek az az érdekessége, hogy a szerző jelzők segítségével emeli ki a főhősöket, alig említ pár tulajdonnevet.

 

Fotó: korkep.sk

 

Bordás Sándor pszichológus mélyreható előadást tartott a történelmi traumáink hatásáról a jelenre témakörben. A jelenlévők, köztük a fiatalok többsége meglepően hallgatta, hogy egy adott kultúra hogyan dolgozza fel a múltban megélt történelmi traumákat, s azt, hogy a trianoni döntés mindmáig a legnagyobb magyar trauma, vagy azt, hogy a többszörös nemzeti identitású kultúrákban elfogadóbbak egymás értékei, kultúrája iránt az emberek, ami sokkal kevesebb konfliktust von maga után.

 

Fűzfa Balázs irodalomtörténész élvezetes előadása hozzásegítette a hallgatóságot ahhoz,  hogy ha meglátunk egy posztmodern verset, akkor ne utasítsuk el, hanem helyezzük megfelelő kontextusba ágyazva, s akkor akár még élvezni is tudjuk. A neves irodalomtörténész előadása ráirányította a figyelmet arra, is hogy tegyük félre a berögzült elvárásainkat, és próbáljunk meg nyitott szemmel kalandozni a költészet eme birodalmában.

 

Fotó: korkep.sk

 

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága idén is meghirdette a Pegazus alkotópályázatát a még önálló kötettel nem rendelkező alkotók számára. Külön erénye a pályázatnak a mentor program, melyben mester és tanítvány együtt dolgozhatnak. „A jeligés kódolással az alkotó neve semmiképpen nem befolyásolja a zsűri tagjait olvasás közben, de mindenképpen kirajzolódik az alkotó személyisége, karaktere.” A zsűri véleménye egyhangú volt, mindannyian úgy gondolták, hogy a pályaművek színvonala többnyire elmaradt a várakozástól.

Petőcz Andrűs szerint „A további probléma változatlanul az olvasottság hiánya, nem elég írni, először olvasni kell. Megérteni azt, hogy milyen módon alkottak a klasszikusok, milyen módon írnak a kortársak.”

Gál Éva elmondta, hogy „Az idei pályázat nyertese a próza kategória volt, sokkal több és magasabb színvonalú munka érkezett az epikai kategóriába, mint a lírába. Gyakran elhasznált kliséket használtak a pályázók, kiüresedett metaforákat, egyéni szín alig volt olvasható.” Ettől függetlenül a Gál Éva irodalomtörténész, Bolemant László költő, műfordító, Petőcz András József Attila-díjas költő alkotta háromtagú zsűri talált díjazásra érdemes pályamunkákat.

 

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága 2007 óta foglalkozik startvonalon álló, írói vénával rendelkező fiatalokkal, kiváló kortárs kritikusokból, irodalomtörténészekből, költőkből és prózaírókból álló mentorok bevonásával. Mindazok, akik éreznek magukban íráskészséget, és úgy gondolják, hogy a továbbfejlődésükhöz szükséges az, hogy műveiket mentorok bírálják el, jelentkezhetnek a mentorprogramba, amelynek gesztora Petőcz András. A táborban névadásra került sor, ugyanis Z. Németh István Forbáth-díjas költő, író, a műhelymunkák egyik mentora bejelentette, hogy a mentorprogram a jövőben Grendel Lajos Kossuth-díjas író nevét viseli, aki 2008-tól egészen a haláláig az írótábor gesztora volt. Olyan gesztor, aki szívesen adott tanácsot a pályakezdőknek, s ezzel a névadással az emlékét és a nagyságát kívánja megőrizni a Szlovákiai Magyar Írók Társasága.

 

Fotó: korkep.sk

 

Nagy Erika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.