Nyitókép: PBPA „Projekt” via Warszawa Nasze Miasto

 

A lengyel kormány bejelentette, hogy megkezdte Varsó belvárosában az úgynevezett „Szász Palota” (Pałac Saski) újjáépítését. A lengyel főváros megaprojektje várhatóan 2030-ra fejeződik be, és mintegy 2,5 milliárd Złoty-ba (530 millió euró) fog kerülni.

 

A németek által 1944-ben lerombolt palotát Lengyelország egyik „legfenségesebb épületeként” tartották számon a második világháború előtt.

 

Jarosław Sellin kulturális miniszterhelyettes pénteken a Lengyel Rádiónak azt mondta, hogy az újjáépítés az egyik legambiciózusabb beruházás a konzervatív kormány 2015-ös hatalomra kerülése óta.

 hirdetes_300x300  

 

„A projekt drága, de sok lengyel cég és alkalmazott profitál majd belőle”

 

– mondta Sellin. Hozzátette: a Szász Palota rekonstrukciója annak az erőfeszítésnek a része, hogy a lengyel fővárost a második világháború előtti képe szerint újjáépítsék.

 

A 19. század elején a palotában egy középiskola működött, amelyben Frederic Chopin zeneszerző édesapja franciát tanított, és családjával a palota területén élt. Az első világháborút követően a lengyel vezérkar főhadiszállásaként szolgált. 1930 és 1937 között az épületet a lengyel fegyveres erők titkosszolgálata használta. Az 1944-es varsói felkelés leverése után a németek felrobbantották.

 

A Szász Palota egyetlen máig megmaradt részlete az „Ismeretlen Katona Sírja”. Fotó: Orbán Gábor/Körkép.sk

 

Andrzej Duda lengyel elnök tavaly törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a Szász Palota újjáépítéséről. Duda azt mondta a varsói Piłsudski téren (Plac Piłsudskiego), ahol 1944-ig az épület is állt, hogy a királyi kastély (Zamek Królewski) mellett a Szász Palota a lengyel főváros egyik építészeti szimbóluma.

 

A Szász Palota egyetlen része, amely máig fennmaradt, az Ismeretlen Katona Sírja, amely a Piłsudski tér közepén helyezkedik el.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.