Nyitókép: Twitter

 

Elöntött falu, ókori híd romjai és egy 450 kilogrammos bomba is a felszínre bukkant az elmúlt hetekben az Európát sújtó aszály és szárazság miatt.

 

Az elmúlt hetek időjárása ízelítőt adott abból, mit hoz magával a klímaváltozás, a súlyos aszály miatt tavak és folyók száradtak ki. Amellett, hogy ez igazi katasztrófa, az egyre alacsonyabb vízszint miatt néhány olyan dolog is a felszínre bukkant, amit általában nem lehet látni.

 

Nem kell messzire menni ahhoz, hogy a saját szemünkkel is megbizonyosodjunk erről: a napokban a II. világháborúban elsüllyedt, vélhetően orosz hajó roncsa vált láthatóvá a sekély Dunában Vámosszabadinál.

 hirdetes_810x300  

 

Az aszály miatt ismét előbukkant a második világháború idején elsüllyedt hadihajó roncsa Medvénél

 

Csehországban és Németországban több helyen úgynevezett éhségkövek bukkantak elő, amelyeket normál esetben víz borít. Elődeink ezekre üzeneteket véstek, amelyekkel arra figyelmeztetnek: ha látjuk a szöveget, kezdjünk el aggódni, mert az aszály miatt éhezés várható. Volt feljegyzés, amelyet az 1900-as években tettek, de olyan is, amely a XIV. században íródott.

 

 

Nem jobb a helyzet az olaszországi Pónál sem. Az ország északi részén található folyó vízállása olyan alacsony, hogy felszínre került egy, a II. világháborúban elsüllyedt hajó, sőt egy 450 kilogrammos bomba is.

 

Hasonló a helyzet az olasz fővárosnál a Tiberis folyóval is. Ott egy Nero császár korából, vagyis az I. századból származó híd maradványai tűntek elő.

 

 

Spanyolországban „a spanyol Stonehenge” jelent meg a Valdecanas víztározóban. A hivatalosan Guadalperal Dolmennek nevezett építmény a feltételezések szerint i.e. 5000-ben készülhetett. 1926-ban fedezték fel, de egy vidékfejlesztési projekt során 1963-ban elöntötték a területet – írja a BBC. Azóta csak négyszer lehetett látni.

 

 

Portugáliában egy 1992-ben elöntött falu, Aceredo került újra felszínre a szárazság miatt. Azt egy víztározó létesítése miatt öntötték el.

 

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!