Nyitókép: SIAF.sk via Armádnínoviny.cz

 

Augusztus 27-én és 28-án kerülnek megrendezésre az idei Szlovák Repülőnapok. A rangos SIAF 2022 rendezvénynek idén újra a malackai (Malacky) katonai repülőtér ad otthont a megszokott szliácsi (Sliač) légi bázis helyett. Az idei SIAF azért is különleges, mert itt búcsúznak a Szlovák Légierő MiG-29 típusú vadászgépei.

 

A kétnapos légiparádén 19 harci repülőgép, 11 helikopter, 6 légcsavaros kisgép és nyolc nagy szállítógép vonul fel. A szlovákok mellett a cseh, magyar, amerikai, lengyel, német, brit, olasz és atörök légierők gépei is képviseltetik magukat – a Magyar Honvédség Gripennel és több forgószárnyassal lesz jelen.

 

A SIAF egyik idei csúcspontja az amerikai F-22 Raptorok bemutatója, amely igazi közép-európai kuriózumnak számít. Egyben ezen a hétvégén búcsúznak a szlovák MiG-29-es vadászgépek is, amelyeket nyugdíjaznak – további sorsukról egyelőre nem döntött a kormány, bár többször felröppent a hír, hogy akár Ukrajnába is kerülhetnek. Szlovákia légterét lengyel és cseh gépek fogják védeni a megrendelt amerikai F-16-osok megérkeztéig.

 hirdetes_810x300  

 

További információk a www.siaf.sk internetes oldalon illetve a rendezvény Facebook-oldalán.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.