Nyitókép: Pixabay/motointermedia

 

Két év kényszerszünet után szombaton megkezdődött a 187. Oktoberfest Münchenben, a népünnepély 16 napon át, október 3-ig tart. A rendezvényre legutóbb 6,3 millióan látogattak el.

 

Dieter Reiter müncheni főpolgármester szeptember 17-én délben három ütéssel csapra verte az első söröshordót, ezzel hivatalosan is megkezdődött a 187. müncheni Oktoberfest. Az rnd.de beszámolója szerint a népünnepély területét, a Terézia-mezőt már néhány perccel reggel 9 után megnyitották, és már akkor tódultak be oda az emberek, többnyire fiatalok, akik órák óta várakoztak hosszú sorokban, hogy majd jó helyet tudjanak kifogni valamelyik sörsátorban.

 

A lap szerint sokan viseltek dirndl-t (bajor női népviseletet) és bőrnadrágot, maszkot alig valaki. Járványügyi megszorítások nincsenek a rendezvényen, de a hatóságok arra kérték a látogatókat, hogy megfázásos tünetek esetén teszteljék magukat és ne látogassanak ki az eseményre, valamint fokozott óvatosságra intették a veszélyeztetett csoportokat is.

 hirdetes_400x285  

 

Egy megszólaltatott szakértő szerint a légúti megbetegedések száma a pandémia előtti év szintjén van a városban, a koronavírus-fertőzések száma várhatóan két-, háromszorosára nő a rendezvény miatt, de a kórházak túlterhelésére nem számítanak a hatóságok.  A megfázásos tünetek vélhetően a rossz idő miatt is megszaporodnak majd, szombatra maximum 11 fokot és esőt jósoltak.

 

A rendezvény 16 napja alatt mintegy 600 rendőr, 54 videókamera és testkamerás tisztviselő vigyáz majd a rendre, az egészségügyi szolgálatot pedig egy mobil CT-berendezéssel is felszerelték.

 

Az Oktoberfest hivatalos weboldala szerint számos újdonság is vár a vendégekre: három új sörsátor is fogadja őket, köztük a Schützenlisl nótasátor az Oidn Wiesn-en, színes zenei programmal. A Krinoline körhintánál egy élőzenei színpadot állítottak fel, de van családi és gyerekeknek szánt körhinta, valamint egy új céllövölde is, a főbejáratnál pedig hivatalos információs standot húztak fel, itt ajándéktárgyakat is lehet vásárolni. Egy érdekes kiállítás is nyílt a Schottenhamel csarnokban azokból a csapbeütő kalapácsokból, amelyekkel München mindenkori főpolgármesterei, 1986-ig visszanyúlóan, megcsapolták az Oktoberfest első hordóját.

 

Az Oktoberfestre a statista.com adatai szerint 2019-ben és 2018-ban is 6,3 millió látogató volt kíváncsi. A rendezvénynek az elmúlt 15 évben 2011-ben volt a legtöbb – 6,9 millió – látogatója.

 

Turizmus.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.