Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi Tiszti Pavilon udvarának szabadtéri színpadán szeptember 17-én a Révkomáromi IFI, valamint a CRUX szervezésében Isten-dicsőítő koncertet hallhattunk.

 

A rendezvényen fellépett a Firesz – Duna Mente dicsőítő csapata, a komáromi Dics-Action, valamint a CRUX zenei együttes.

 

A FireszFiatal Reformátusok Szervezetének céljai között szerepel, hogy a fiatalok körében kedvelt zenei műfajok segítségével utat találjanak korosztályukhoz, ami által megmutathatják számukra a keresztény értékeket.

 hirdetes_300x300  

 

A Firesz – Duna Mente dicsőítő csapata hatalmas erővel „robbant be” a Tiszti Pavilon nagyszínpadára, és magával ragadó zenéjük sokakat bevonzott az udvarba, olyanokat is, akiknek előzőleg nem volt tudomásuk a koncertről.

 

A fiatal zenészek elsősorban saját korosztályukat kívánják megszólítani a rockzene és a vegyes világzene dallamaival. Így eleve kizárt, hogy a célközönség ósdi, elavult dologként tekintsen a dalok által hirdetett igére, hiszen az kortársaiktól, napjaink ritmusvilágával jut el hozzájuk. Az előadók olyan közösségbe hívják az ifjúságot, ahol jobban megismerhetik a mindenkor szerető Istent, és megerősödhetnek a hitükben, vagy megtalálhatják a hithez vezető utat.

 

Nyitószámként egy örvendező éneket hallhattunk, ami tulajdonképpen a héber Hava Nagila alapján készült. A dalt Abraham Zevi Idelsohn folklorista gyűjtő írta 1918-ban, egy régi haszid dallamra, címének jelentése: Örvendezzünk.

 

Magyar szövege és keleties dallama segít eljutni a történelmi idők Szentföldjére, ahol egykoron Jézus  járt, aki számunkra a Szeretet parancsát hagyta örökül.

 

Tudatosíthatjuk, a krisztusi út az egyetlen, ami által béke teremtődhet, ami napjainkban számunkra is sokszorosan aktuális. A dicsőítés kifejezi a hálát és örömet, hogy Jézus megmutatta számunkra az egyetlen járható utat.

 

Öröm volt látni, hogy a kora ősszel ránk köszöntött zord, szeles, kimondottan hideg idő ellenére a keresztény-keresztyén koncerten viszonylag nagyszámú közönség vett részt, főként fiatalok, de jelen volt szinte valamennyi korosztály, és együtt zengték a Firesz – Duna Mente együttesével a dicsőítő dalt:

 

Gyertek, dicsérjük együtt Izráel Szentjét, mert Ő a Megváltó!
Emeld fel kezedet, nyisd meg a szívedet, mert Ő a te Szabadítód!
Gyertek, gyertek,
Menjünk fel az Úr hegyére, vígasságnak lakhelyére,
Ujjongjunk Őelőtte, táncoljunk Őelőtte,
Ő neve, az Ő neve: ott lakik az Úr!

 

Az Úr hegye a bibliai Sion-hegy, itt adta át Isten Mózesnek a Tízparancsolatot, Jeruzsálem legmagasabb és egyben Izrael legszentebb dombja, amely a történelmi várostól délkeletre állt. Salamon király idejében, amikor temploma felépült, már az egész templomhegyet és annak környékét is így nevezték. Napjainkban a földrajzi Sion-hegye a jeruzsálemi óváros déli részén található.

 

A keresztény együttesek segíthetnek abban, hogy a fiatalok maguk is utána nézzenek a dalok szövegeinek, és ezáltal megismerjék a bibliai igazságok tanításait.

 

4.1 A napok végén az Úr templomának hegye a hegyek orma fölé emelkedik, magasabb lesz minden halomnál. A népek odasereglenek, 2sok nemzet tódul oda. „Gyertek – mondják –, menjünk fel az Úr hegyére, Jákob Istenének templomába, hogy tanítson meg minket útjaira, és az ő ösvényein járjunk. Mert a Sionról származik a törvény, Jeruzsálemből az Úr szava.” 3Nagy nemzeteken uralkodik majd, hatalmas népek fölött ítélkezik. A kardjukból ekevasat kovácsolnak, a lándzsájukból meg sarlót. Nem ragad többé kardot nemzet nemzet ellen, nem tanulják többé a hadviselést. 4Szőlője tövében ül majd mindenki, meg fügefája alatt, és senki nem zavar senkit. A Seregek Urának ajka mondta ezt így. 5Minden nemzet a maga istenének nevében jár, mi pedig az Úrnak, a mi Istenünknek nevében járunk, örökkön-örökké. (Mikeás könyve, 4. fejezet, 1 – 5)

 

 

A komáromi református gyülekezet mellett működő  Dics-Action elnevezésű dicsőítő zenekar és a CRUX tulajdonképpen ugyanazokkal a célokkal állt színpadra, mint a fent említettek.  A CRUX szintén felvidéki keresztény zenekar, tagjai más-más településen élnek, de céljuk egy, hogy saját dalaik által megmutassák a világnak az élő és irgalmas Istent. Hisznek benne, hogy mindannyian hatékony eszközei lehetünk Istennek.

 

A koncert szervezése is kiváló volt, öröm volt látni, hogy a dalok szövegét kivetítőn tették közzé, így a közös éneklésbe azok is bekapcsolódhattak, akik nem ismerték a dalt.

 

Mai zűrzavaros világunkban igazi értéknek számít, hogy e lelkes fiatalok egyre szélesedőbb körökhöz juttatják el a keresztény tanításokat, ami által segítenek utat mutatni az ezerféle negatív hatással megcélzott fiataloknak, és ezáltal kicsit jobbá tenni a világot.

 

Maga a koncertélmény is figyelemreméltó, hiszen zenéjük, előadásmódjuk magával ragadó, ami jelen esetben is kiváló hangulatot teremtett.

 

Buday Mária

A koncertképek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.