Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2022-es irodalmi fesztiválon - Körkép.sk
Kultúra

Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2022-es irodalmi fesztiválon

Közel 70 fellépővel és több mint 35 programmal rendezik meg a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált

Nyitókép: Petőfi Ügynökség

 

Közel 70 fellépővel és több mint 35 programmal rendezik meg a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált szeptember 23. és október 1. között. A kiemelt fellépők között szerepel Vlagyimir Szorokin, Sjón, Bridget Collins, Marie Aubert, Mircea Cărtărescu, Max Porter és Erlend Loe.

 

Az irodalmi beszélgetéseken kívül koncertek, kiállítások, workshopok és képregényes tematikájú események is helyet kapnak. A külföldi fellépők mellett a hazai kulturális élet legjava is fellép a fesztiválon, a teljesség igénye nélkül: Karafiáth Orsolya, Totth Benedek, Závada Péter, VENI és Iamyank. A PesText idén első alkalommal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hivatalos partnere és afterpartija.

 

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált 2022-ben immáron negyedik alkalommal szervezi meg a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) a Petőfi Kulturális Ügynökség szakmai közreműködésével. A világirodalmi fókuszú PesText célja bemutatni, hogy miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, másik nemzet olvasmányélményei között.

 

A rendezvényen szeptember 23. és október 1. között három budapesti helyszínen, a Három Hollóban, a Millenárison és a Deák17 Galériában várják programok az érdeklődőket, emellett Szegeden és Balatonfüreden is lesznek PesText események.

 

 

A meghívott szerzők névsora, a PesText fesztivál idei műsora színesebb, mint korábban bármikor. A rendezvény idei díszvendége a világhírű Vlagyimir Szorokin, A jég és a 23.000 írója. De vele nem áll meg a PesText sztárszerzőinek sokasága, hiszen az Egyesült Államoktól Izlandon át Romániáig számos országból érkeznek nemzetközileg elismert alkotók: Sjón, Bridget Collins, Marie Aubert, Mircea Cărtărescu, Max Porter, Erlend Loe, Viola Ardone, Jean-Claude Mourlevat és még sokan mások.

 

A PesTexten az irodalom mellett az összművészeti produkcióké a másik főszerep: idén is találkozhatnak az érdeklődők zenei és színházi programokkal, koncertekkel, kiállításokkal, képregényes beszélgetésekkel és illusztrációs workshopokkal.

 

A külföldi fellépők mellett a hazai kulturális élet legjava is szerepet kap a fesztiválon. A teljesség igénye nélkül: Karafiáth Orsolya, M. Nagy Miklós, Péterfy Bori, Totth Benedek, Veiszer Alinda, Závada Péter, Gyárfás Dorka, a zenei programok között pedig VENI és Iamyank.

 

 

A PesText 2022-ben először működik együtt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivállal. A közös programok napközben látogathatók a Millenárison, majd a fesztivál kapuzárása után a PesText eseményei a Könyvfesztivál hivatalos afterpartijaként folytatódnak a Három Hollóban.

 

A PesText összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött, kövessék figyelemmel online felületeinket:

 

https://www.facebook.com/pestext.festival/events/

 

https://pestextfestival.hu/programok/

 

 

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjai és hírei:

 

https://bookfestival.hu/

A PesText szervezője: Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE)

Főtámogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Petőfi Kulturális Ügynökség, NKA, Visegrad Fund

 

Petőfi Ügynökség, sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Dr.Fikker János
2022. Sze. 20. 09:16

Tisztelt Szerkesztőség ! 2022 Szeptember 16.-án volt a" Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny ", XXX.díjkiosztó ünnepsége, Balatonfüreden. S.Quasimodo (nobeldíjas (1959) olasz költő, 1961.ben járt Balatonfüreden. A költőt is megidéző vers, néhai látogatásáról szól... Ma, gyógyulásért... Agrigentonál morajlik a tenger. A kikötőben vonaglik a föld. "Valaki jönni fog" Egy ember "Vizek és földek" hordaléka közt. Költő volna,"magányba veszve". Várja Füred, a balatoni part. "...s hirtelen itt az este." Együtt költik majd lázasan a dalt. A Tó felett néma sirály suhantja nedves szárnyait. Aludni készül már a táj. Füzek mögött az alkony int. Messze Athén, és messze Róma. Ungaretti, Montale, Leopardi, még emlékeznek a "Szakítóra". Itt fognak Ők is rátalálni. Rabindranath szobránál időz. Imákat mormol Ő is értetek. "Én, Salvatore Quasimodo, legyőzöm félelmeitek." Agrigentonál kezdődött az út. "Úgy érzem, nyöszörögnek hangok." Imádkozz ember ! Ne aludj! Ma, gyógyulásért kongnak a harangok...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket