Nyitókép: Profimedia

 

A kulturális minisztérium igazgatása alatt álló műemlékeket hétfő estétől nem fogja díszkivilágítás népszerűsíteni – csak a biztonsági és üzemeltetési okokból szükséges világítás engedélyezett. A Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszter által kiadott rendelet például a szepesi várra, a bajmóci várra és a zólyomi várra is vonatkozik.

 

Az energiaárak várható emelkedésével kapcsolatos megszorító intézkedéseket Zuzana Viciaňová, a kulturális tárca szóvivője is megerősítette.

 

„Az ideiglenes rendelkezés arra a világításra vonatkozik, amely sötétedés után a járókelőknek hivatott prezentálni az emlékművet. A világítás többi része továbbra is működik, néhányat biztonsági okokból le sem lehet kapcsolni“

 

 hirdetes_300x300  

– tette hozzá.

 

A reklámvilágítás tilalma nemcsak az épületekre vonatkozik, hanem minden hozzájuk tartozó építészeti és díszítőelemre is. A reprezentatív jellegű kivilágítás csak fontos ünnepek vagy más különleges események idején megengedett. Az intézkedések visszavonásig érvényesek.

 

A szóvivő elmondása szerint a tárca a megszorításokkal kapcsolatban egy sor intézkedést fogadott el, amelyek a hivatalt és alapító szervezeteit érintik. Ilyen például a fűtési szezon lerövidítése, a nappali fűtési hőmérséklet 20-ra, illetve az éjszakai és hétvégi hőmérséklet maximum 17 Celsius-fokra csökkentése, valamint a pénteki otthoni munkavégzés.

 

A művészeti és gyűjteménykészítő intézményeknek is végre kell hajtaniuk néhány konkrét intézkedést. „Ilyen például a kiállítótermek világításának kikapcsolása látogatók hiányában a vonatkozó szabványoknak megfelelően, vagy a színház- és koncerttermek világításának korlátozása az előadások előtt és után“ – magyarázta a szóvivő.

 

Elmondása szerint a minisztérium 2023 végére 2000 MWh megtakarítást tervez.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!