A 27. Borostyán Fesztivál, mely 2022. szeptember 23–24. között került megrendezésre Komáromban, korábbi nagy sikereit is felülmúlva, pezsgő hangulatot teremtett az Európa Udvarban.

 

A közel három évtizedes zenei fesztivál főszervezője Nagy László, a Borostyán együttes frontembere, aki csapatával céltudatosan kapcsolja össze a szép, gazdag tartamú verseket igényes dallamokkal. Évről évre bizonyosságot nyer, hogy az általuk képviselt irányzat a kellemes szórakozás eszközeivel az általános művelődést is szolgálja.

 

A fesztivál további fellépőit ugyanez az elhivatottság jellemzi, hogy zenéjükkel és szövegi tartamukkal értéket közvetítsenek a közönség felé.

 hirdetes_810x300  

 

Fotó: Buday Mária

 

A péntek délutáni nyitókoncert első fellépőjeként a komáromi körökben már jól ismert Koczkás Esztert hallhattuk. Az ifjú hölgy saját, érzelemmel dúsított szerzeményeivel varázsolta el a közönséget.

 

Őt a Szekszárdi Gitárkvartett követte, akik kiművelt muzsikusokként hatalmas sikert arattak az Európa Udvar szabadtéri színpadán. Temperamentumos zenéjükkel, amelyben spanyol, dél-amerikai, ír, skót dallamok könnyűzenei feldolgozásai szerepeltek, a környék járókelőit is bevonzották a koncert helyszínére. Színes repertoárjukban reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus és kortárs gitárművek egyaránt szerepelnek.

 

Szekszárdi Gitárkvartett. Fotó: Buday Mária

 

Az esti órák sztárja, az Estendon hasonlóan nagy sikert aratott. A fiatalokból álló zenekar 2015 őszén alakult Farnadon, azóta saját zenei világuk kialakítására törekednek. Szerzeményeikben fel-felbukkannak különböző zenei hagyományok, a népi motívumoktól kezdve, a funk hangulatán át, egészen a rockos riffekig.

 

A fesztivál második napját az elbűvölő „Ketten” párosa indította, majd pedig a fesztivál címét adó Borostyán együttes lépett színre, akik e névadással is a versek örökzöld értékét kívánják hangsúlyozni.

 

Az együttes sokszínű zenei világát leginkább a líraiság jellemzi, amit dzsesszes és meditatív elemekkel is ötvöznek, hordozva a népzene és a világzene stílusjegyeit. Többségében magyar klasszikusok és felvidéki költők verseit éneklik meg, emellett koncertjeiken előszeretettel játszanak saját feldolgozású ír népzenét is. Zenei kiműveltségük sokrétű, játszanak gitáron, hegedűn, fuvolán, furulyán, ír furulyán, basszusgitáron, de nem hiányzik a dob, a bongó sem.

 

Borostyán együttes. Fotó: Buday Mária

 

A Borostyán együttes ismét a nagy klasszikusokkal lépett színre, hallhattuk Balassi Bálint, Babits Mihály, Ady Endre, József Attila, Nagy László megzenésített verseit. Ezeken túl három új dalt mutattak be, s ezek mindegyke igazi zenei és irodalmi csemegének számított.

 

Petőfi Sándor talán legszebb, világirodalmi szintű lírai költeménye, a Szeptember végén adta az inspirációt, hogy az együttes az ősz, az elmúlás, évszakban is éppen időszerű hangulatát énekelje meg, mely különös érzelmi hullámokat indít el szinte minden emberben.

 

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérci tetőt.

 

Fotó: Buday Mária

 

Az együttes a lírai, melankolikus hangulatot követően élettel teli, vidám, pezsgő, dinamikus ritmust vett fel, teret adva az élet megízlelt örömeinek kifejezésére is. Gárdonyi Géza (akinek idén októberben halála 100. évfordulójára emlékezünk) A bor legendája költeményének emberi hangú témájával – mely bár bibliai alapú, mégis összecseng a szüret, az ősz hangulatával – a Borostyán együttes fergeteges sikert aratott.

 

Szólt az Isten: „Kedves fiam Nóé:
Itt a szőlő, kóstold meg, hogy jó-é?”
Felelt Nóé: „No megöregedtem,
de ilyen jó bogyót még nem ettem”.

Szólt az Isten: „Kedves fiam Nóé:
A csípős must, hadd lássuk, hogy jó-é?”
Felelt Nóé: „Ihaj, csuhaj! Sári!
Három Istent kezdek immár látni!”

Szólt az Isten: „Kedves fiam Nóé:
Hát az ó-bor, hadd lássuk, hogy jó-é?”
Felelt Nóé: „Iszom reggel óta:
Gyere pajtás, van még a hordóba!”

 

Hasonló lelkesedést váltott ki Erdélyi József Bordala, ami a Borostyán együttes legutolsó számaként került színre, s ami által a lelkes közönség vastapsa, éljenzése többszörös ráadást követelt.

 

Fotó: Buday Mária

 

Elmondhatjuk tehát, a dallam és a vers minden esetben összhangra talált, ami a verséneklő zenei rendezvénynek igazi értéket adott.

 

Az idei kétnapos fesztivált, mely végig ingyenesen szórakoztatta közönségét, a Locomotiv Revival Band esti előadása zárta. A fesztiválról a kiváló hangulat egy pillanatig sem hiányzott.

 

 

Buday Mária
A képek a szerző felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!