Nyitókép: Körkép.sk

 

A Komáromi Jókai Színház 2022. október 1-jén nagyszabású műsorfolyammal ünnepelte megalakulásának 70. évfordulóját. A színház 1990-ben vette fel Jókai Mór nevét, előtte Magyar Területi Színház (MATESZ) néven szerepelt. A felvidéki életben meghatározó szerepet betöltő kulturális intézmény alapító generációja 1952. október 1-jén tartotta első társulati ülését.

 

A jubileumi ünnepség első részére a Tiszti Pavilon dísztermében került sor, ahol Komárom városvezetése méltatta a neves kulturális intézmény hétévtizedes tevékenységét, mely a művészet eszközeivel kisebbségi létünkben nemzetünk megmaradását szolgálja, s egyaránt emeli településünk rangját. Az ünnepségen köszöntötték a társulat örökös tagjait, nyugalmazott művészeit és minden színházi szakembert, aki tevékenységével hozzájárult a színi intézmény működéséhez.

 

 hirdetes_810x300  

A rendezvénysor második részében a Tarics Lőrincz Margit nevét viselő Kültéri Színészmúzeum befejező szakaszának átadására került sor, amely a Víztorony közelségében, a színház déli oldalfalánál található.

 

Az ünnepséget Szabó Csilla pedagógus, az Event n.o vezetője, az És?! Színház amatőr színjátszó társulat rendezője, drámapedagógus nyitotta meg, üdvözölve valamennyi jelenlévőt. Megemlékezett Tarics Lőrincz Margit, a Komáromi Jókai Színház Örökös Tagja – több elismeréssel kitüntetett művésznőjéről, akit az emlékpark szellemi szülőanyjaként tisztelhetünk. Alig egy esztendeje, 2021. október 29-én az ő elképzelése alapján született meg a több évtizeden át dédelgetett álom. Sajnos a Színészmúzeum befejező szakaszának átadását már nem élhette meg, mert időközben végérvényesen távozott közülünk, ám szellemi hagyatéka velünk maradt.

 

 

Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója ünnepi köszöntőjében a színház mindenkori hivatásáról beszélt, visszaidézve a kezdeti időket is. Szólt a színházi világ területeket, határokat átívelő összekapcsolódásáról, hangsúlyt adva Komárom és Kassa jelentőségének is, melyek kulturális központokká fejlődtek, s helyet teremtettek a magyar nyelvű színjátszásnak. Hangsúlyozta, hogy saját sikereik mögött generációk munkája áll, ami megalapozta jelen működésüket.

 

Keszegh Béla, Komárom polgármestere először a színház általános szerepéről, majd pedig az emlékparkról szólt, mely fontos pillére a mai 70 éves színjátszásnak, további szerepe pedig, hogy a következő generációknak jó alkalmat teremt, hogy az esti romantikába a „hősök sétányán” egy kicsit utánanézzenek a színháztörténetnek is, ami városunk egyik kiváltsága.

 

Beke Sándor, a fa alatt félkörben Szabó Csilla, Szabó Viktor, Gál Tamás

 

Beke Sándor, a kassai Thália Színház alapító rendező-igazgatója, mint a Jókai Színház „keresztapja” emlékezett vissza mindkét magyar nyelvű színház kezdeti éveire, hangsúlyozva a Thália Színház megalapításának fontosságát. Beszélt a szervezés kezdeti hullámvölgyeiről, de a nagyszerű sikereikről is, amelyekkel megörvendeztették a színházértő közönséget.

 

Az ünnepséget Szabó Viktor, a Jókai Színház színművészének szavalata emelte, aki József Attila – A számokról című, összefogásra, összetartásra buzdító versét adta elő.

 

 

Tanultátok-e a számokat?

 

Bizony számok az emberek is,
Mintha sok 1-es volna az irkában.
Hanem ezek maguk számolódnak
És csudálkozik módfölött az irka,
Hogy mindegyik csak magára gondol,
Különb akar lenni a többinél
S oktalanul külön hatványozódik,
Pedig csinálhatja a végtelenségig,
Az 1 ilyformán mindig 1 marad
És nem szoroz az 1 és nem is oszt.

Vegyetek erőt magatokon
És legelőször is
A legegyszerűbb dologhoz lássatok –
Adódjatok össze,
Hogy roppant módon felnövekedvén,
Az Istent is, aki végtelenség,
Valahogyan megközelítsétek.

 

A műsorfolyam harmadik részében a Komáromi Jókai Színház „Hetvenkedünk” ünnepi gálaműsorára került sor, amelyen fellépetek a Komáromi Jókai Színház örökös tagjai, nyugdíjas művészei, Boráros Imre, Dráfi Mátyás, Varsányi Mari, Szentpétery Aranka, Cs. Tóth Erzsébet, Kövesdi Szabó Mária, Thirring Viola, Benes Ildikó, Mák Ildikó. A műsorban közreműködött Zsákovics László, valamint a Beliczay Kamarazenekar.

 

A felemelő ünnepségsor mind a színházi világ, mind a nagyközönség számára sokáig emlékezetes marad.

 

Buday Mária
A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!