Nyitókép: Úrad vlády SR

 

A jövő év végéig mintegy 1000 műemlék feltérképezése valósulhat meg Szlovákiában. A műemlékek paszportizációja a helyreállítási terven belül annak a reformnak a részét képezi, melynek célja a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal döntéseinek átláthatóbbá és hatékonyabbá tétele. A helyreállítási tervben hozzávetőleg 6,7 millió eurót különítettek el erre a célra. Az államigazgatásban az érintett műemlékek paszportizációja alatt jelenlegi építési és műszaki állapotuk feltérképezését értjük, amely objektív tájékoztatást nyújt az állami tulajdonú műemlékek állapotáról. Ez később megkönnyíti például a helyreállításukra szánt közpénzek elosztásának tervezését.

 

 „A kormány programnyilatkozatában kötelezettséget vállaltunk a tönkrement vagy lepusztult építési-technikai állapotban lévő műemlékalap részarányának csökkentésére, illetve az állami tulajdonban lévő nemzeti kulturális emlékek hatékonyabb és intenzívebb felhasználására. Eljött az idő, hogy bejelentsük, az újjáépítési tervből 2027-ig 6,7 millió eurót különítettünk el a paszportizációra, és további 254 millió eurót az állami tulajdonú nemzeti kulturális emlékek helyreállítására. Ez egy nagyon fontos pillanat a szlovákiai műemlékek számára, mivel a beruházási adóssága ezen a területen 5,5 milliárd euróra nőtt a korábbi kormányok többéves elhanyagolása miatt”

 

– mondta Natália Milanová kulturális miniszter sajtótájékoztatóján.

 

 hirdetes_810x300  

 „Egyeseknek a 261 millió euró cseppnek tűnhet a tengerben. De nem szabad elfelejteni, hogy még a legnagyobb óceán is cseppekből áll – tehát minél több cseppet teszünk most bele, annál hamarabb tudjuk megmenteni a műemlékalapunkat és megőrizni őseink múltját gyermekeink jövője számára. (…) Ez mindannyiunk számára új kihívás, de úgy gondolom, hogy készen állunk a megvalósítására”

 

– tette hozzá a kulturális miniszter.

 

Fotó: Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal – paszportizáció

 

Abban az esetben, ha az objektum a közeljövőben nem jutna forráshoz a helyreállításhoz, a feltárt információk az esetleges hibáiról lehetővé teszik a műemlék kezelője számára, hogy megtervezze a források elkülönítését azoknak a legnagyobb hiányosságoknak az elhárítására, amelyek megakadályozzák az épület további bomlását. Ily módon a paszportizáció részben kapcsolódik a műemlékalap prevenciós gondozásának nemrégiben kialakított rendszeréhez, amely azon az egyszerű elképzelésen alapul, hogy a műemlék folyamatos karbantartása és gondozása nemcsak hatékonyabb és olcsóbb, mint annak komplex helyreállítása, hanem védi a lényeges, egyedi és eredeti műemléki értékeket is.

 

A műemlékek paszportizációs reformjának részeként eddig több paszportizációs csapatot is létrehoztak, amelyek földrajzilag és tartalmilag is megosztották a munkát – Pozsonyban, Nagyszombatban, Selmecbányán és Lőcsén. Erre a célra egy speciális ePasport elenevezésű adatbázist is létrehoztak, amely ez év nyarától teljeskörűen működik.

 

Fotó: Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal – paszportizáció

 

 „Jelenleg összesen 40 szakember dolgozik a műemlékek paszportizációján. Eddig 322 műemléket látogattak meg, az ePassportba pedig már 184 bejegyzést került be, és 138 műemlék esetében folyamatban van az összegyűjtött információk feldolgozása. A 2022-es év céljai között szerepel 400 műemlék felkeresése és az ezekről szóló információk feldolgozása az adatbázisban. A képi dokumentáció mellett, amely megfelelően szemlélteti az emlékműről leírt megállapításokat, több tucat, az emlékműre vonatkozó paramétert is meghatároznak, beleértve az objektum használhatóságát, az esetleges balesetveszélyt, a folyamatos karbantartás mértékét és javaslatokat a műemlékre vonatkozóan. A paszportizáció során drónokat és más modern technológiát is használnak“

 

– magyarázta Pavol Ižvolt, a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatal főigazgatója.

 

A kultúra területén az újjáépítési terv része a Szlovák Műemlékvédelmi Hivatala döntéseinek átláthatóbbá és hatékonyabbá tétele. A reform célja a hivatal döntéshozatali folyamatának minőségi és hatékonysági javítása három módszertan kidolgozásával, amelyek célja a műemlékalap besorolása, objektív kritériumok megállapítása, amelyek alapján a hivatal dönt, és a hivatal beavatkozásával kapcsolatos költségek kiszámítása.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!