Nyitókép: Körkép.sk (Bukor József, az egyetem rektor-helyettese)

 

A komáromi Selye János Egyetem, valamint a Liszt Intézet Pozsony 2022. október 20-án MAGYAR ÉS EURÓPAI címen kiállítással egybekötött megemlékezést tartott Liszt Ferenc születésének 211. évfordulója alkalmából.

 

A rendezvényre az egyetem Konferencia-központjának dísztermében került sor, melynek közönségét többségében egyetemi hallgatók és zenei szakemberek tették ki. Az ünnepi megemlékezést Petheő Attila szóvivő nyitott meg.

 

A jelenlévőket Bukor József, az egyetem általános, tudományos és kutatási rektorhelyettese üdvözölte, mivel Juhász György rektort teendői másfelé szólították.

 hirdetes_300x300  

 

 

A rektorhelyettes köszönetet mondott a pozsonyi Liszt Intézetnek, amiért elhozták Komáromba e tartalmas kiállítást, ami által hasznos információk jutnak el az egyetem hallgatói, oktatói felé. Szintén köszönetet mondott Csehi Ágotának, a Selye János Egyetem docensének, hogy szervezőmunkájával segítette a rendezvény méltó megünneplését.

 

 

Venyercsan Pál, Liszt Intézet Pozsony igazgatója ünnepi köszöntőjében több szempontból méltatta a népszerű virtuóz muzsikus Liszt Ferenc zenei pályafutását, hangsúlyozva az általa felállított erkölcsi mércét. A világhírű zeneóriás nemzethez ragaszkodó hűségével, odaadó támogatásával segítette növendékeit, és sokat tett a Magyar Királyi Zeneakadémia megalapításáért. Venyercsan Pál röviden rátért a kiállítás anyagára is:

 

„Élete főbb állomásait bemutató kiállítási anyaggal szeretnénk most adózni a nagyszerű zeneszerző emlékének. Engedjék meg, hogy ezennel a kiállítást megnyissam. Bízom abban, hogy az elkövetkezendő hetekben az akadémiai közösség sok tagja ismerheti majd meg e tárlatot“.

 

Csehi Ágota, a Selye János Egyetem docense előadásában Liszt Ferencre, elsősorban mint a magyar kultúra és zeneművészet kiemelkedő alakjára, valamint pozsonyi kapcsolataira emlékezett, de részletesen szólt a virtuóz zongoraművész életrajzáról, valamint hosszúnak tekinthető zenei pályafutásáról is.

 

 

„A kivételes személyiség 211 esztendeje látta meg a napvilágot. Liszt Ferenc a 19. századi magyar és európai zenei élet egyik legnagyobb alakja, kiemelkedő személyisége, korának előadóművésze, legendás zongoravirtuóza, újító zeneszerzője, és nem utolsósorban zenepedagógusa… Alkotómunkásságát négy fő alkotói korszakba lehetne sorolni.


Liszt első sikereit 9 évesen érte el, konkrétan először Sopronban, pár nappal később Pozsonyban. Ezután Bécsben és Párizsban szerepelt, ahol egyrészt tanulmányait is végezte, másrészt már hangverseny-életet is folytatott. Párizs jelentős, sőt döntő fontosságú hatást gyakorolt Liszt életére, fejlődésére és további karrierjére egyaránt. Nem véletlenül, hiszen Párizs ebben az időben a szellemi, politikai, társadalmi, művészi élet Mekkáját jelentette.”

 

Csehi Ágota a későbbiekben kiemelte Paganininek Lisztre gyakorolt hatását, ami arra inspirálta őt, hogy hasonló szintre jusson zongorajátékával, mint a kivételes tehetségű virtuóz Paganini hegedűjátékával. E cél érdekében napi 12 órát gyakorolt.

 

Az előadásból megtudhattuk, Liszt több szálon is kapcsolódik Pozsonyhoz, számtalanszor megfordult a városban. Nevéhez számos nagysikerű hangverseny kapcsolódik, koncertezett az Érseki palotában, a Pálffy-palotában, a Prímás palotában, a Szent Márton-dómban.

 

 

A zeneszerző az 1839-es magyar országgyűlés idején épp a városban tartózkodott, így részt vett annak egyik ülésén. Több államférfival megismerkedett, s mielőtt elutazott volna, két koncertet is adott.

 

A zeneóriás mellszobra Pozsonyban a Szent Márton-dómhoz vezető lépcsőknél található.

 

A Selye János Egyetemen tartott ünnepség a tartalmas előadást követően koncerttel folytatódott, ahol Liszt Ferenc Elégiája hangzott el.

 

Venyercsan Pál, a Liszt Intézet Pozsony igazgatója

 

A zeneművet a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának tanára, Révész József csellón, valamint a Selye János Egyetem Pedagógiai Karának tanára, Csehi Ágota zongorán adták elő. A magas színvonalú zenei élmény valóban ünnepi hangulatot teremtett a magyar és európai zeneszerzőnk, Liszt Ferenc születésének emlékünnepén.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!