Nyitókép: Körkép.sk

 

Október végén a Gaudium Polgári Társulás szervezésében Nemzetközi Baráti Kórustalálkozóra került sor a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében, melyet Kodály Zoltán születése 140. évfordulója emlékének szenteltek.

 

Amint azt lapunknak a Gaudium karnagya. Stirber Lajos kihangsúlyozta, a kórus nem vesz részt versenyeken, megalakulása óta baráti találkozókat szervez, hogy feltöltődjenek az együtténeklés örömével, és pozitív élményeket szerezve, a zene által teremtett meghitt, felemelő hangulatot szétosszák az érdeklődő közönség körében.

 

A két évtizede megrendezésre kerülő Vox Humana zenei fesztivál, valamint a már negyedik alkalommal megrendezett nemzetközi kórustalálkozó tehát tulajdonképpen a kikapcsolódást, a kulturális feltöltődést szolgálja. Stirber Lajos karnagy Kodály Zoltán szavaival vallja: Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.

  hirdetes_300x300   

 

 

Az idei év külföldi vendége a csehországi zábřehi Slavice női kamarakórus volt, mellettük még a zsérei Zoboralja Női Kar érkezését várták, akik közül azonban csupán a kórus egy csoportja jelenhetett meg, és a közös számok eléneklésébe kapcsolódtak be. A kórus karnagya, Simek Viktor egészségi okok miatt kénytelen volt a rendezvényről távol maradni.

 

A hangverseny műsorcsokrában elsőként az egyesített felnőtt kórusok Bárdos–Kerényi Dominus Zoltanus című, Kodály Zoltánt dicsőítő szerzeményét adták elő Stirber Lajos vezényletével, majd két mű következett a szlovák zeneirodalom jelentős szerzőjétől, Eugen Suchoňtól. Számaikból nagy sikert aratott az „Aká  si mi krásna”, a szülőföld gyönyörűségét megéneklő kórusmű, melyet Grassl Ferdinánd vezényelt.

 

A műsor folyamatában egy vers is elhangzott Nagy Ferenc előadásában.

 

 

A hangverseny nyitószámait követően Lakatos Róbert, az EB VMK igazgatója üdvözölte a jelenlévőket, egyben örömét fejezte ki, hogy ismét ilyen rangos rendezvénynek adhatnak otthont, majd Keszegh Béla, Komárom város polgármestere méltatta a zenei baráti találkozó jelentőségét.

 

Az üdvözlések után a szülők, nagyszülők büszkeségére a Jókai Mór Alapiskola KICSINYEK KÓRUSA lépett színre, akik műsorukat a vidám gyermekdalok mellett nagyon szép magyar egyházi népénekekkel is színesítették. Vezényelt Pfeiferlik Annamária, zongorán közreműködött Pásztor Éva.

 

 

Mindezeket követően – a felnőtt kórusokkal együtt – a Koltay Gergely által megzenésített csodaszép Reményik Sándor verset adták elő Ne hagyjátok a templomot címmel.

 

A GAUDIUM vegyeskar és hangszeres kamaraegyüttese előadása két részből tevődött össze. Elsőként egy komáromi zeneszerző, Schmidhauer Lajos Stabat Materét hallhatta a közönség.  Az énekkar repertoárjának fő jellemzője volt, hogy azt főként Komáromhoz kötődő zeneszerzők műveiből állították össze, akikről életrajzi összefoglalót is megjelentettek a műsorlaphoz csatolva.

 

Kicsinyek Kórusa próba közben

 

 Schmidthauer Lajos orgonaművész, zeneszerző és tanár száznegyven évvel ezelőtt, 1882.március 3-án született Komáromban. Emléktáblája egy belvárosi épületen látható, a Jókai utca és a Ferences barátok utcájának találkozásánál, ahol a művész egykoron élt és alkotott. 

 

Műsorfolyamuk második része nagyon változatos volt, közreműködtek benne a Gaudium örökös tagjai, Korpás Éva hivatásos népdalénekes, valamint Gaál Jenő operaénekes, a Szlovák Filharmónia szólistája. A nevezettek mindketten a Jókai Mór Alapiskola kisdiákjai, s a Gyermekkar szólóénekesei voltak, s jelenleg is szólóénekeikkel emelték a műsor színvonalát. A Gaudium előadását tovább színesítették a Martosi Hagyományőrzők néptáncosai a „Három a tánc” ritmusára, amellyel megmutatták a mulatós magyar virtust.

 

 

Természetesen nem hiányozhatott a repertoárból a szintén komáromi születésű, ám világszerte ismert operettkirály, Lehár Ferenc műve sem. A kórus a Pacsirta című operettből az Akkor vagyok boldog című édes-romantikus melódia dalrészletével szintén óriási sikert aratott. A műsor karnagyai Stirber Lajos, Magyar Kultúra Lovagja, valamint Grassl Ferdinánd voltak.

 

A Gaudium előadásában közreműködtek a helyi művészeti alapiskola tanárai, Fekete Éva és növendékei: Búzás Eszter, Fekete Vince, Harmat Rudolf, Kulin Eduárd, Rácz Réka, Uhrin Andrea.

 

 

A műsor további részében a csehországi zábřehi SLAVICE női kamarakórus lépett színre. A zábřehi Slavice női kamarakórus a Slávik gyermekkar egykori tagjaiból alakult 2006-ban. Repertoárjuk egyaránt tartalmazza cseh és külföldi klasszikusok kórusműveit, népdalfeldolgozásokat, de kortárs műveket is. A kórus bekapcsolódik a város és a régió kulturális életébe, évente megszervezi tavaszi és adventi hangversenyét, és rendszeres szereplője a bécsi nemzetközi adventi fesztiválnak is.

 

Műsorukban szerepeltek Händel, Nino Rota, valamint cseh klasszikus és kortárs zeneszerzők művei. A kórus karnagya Jaroslava Štěpánková, zongorán közreműködött Marie Zajícová.

 

 

Az est zárórészében az egyesített kórusok Smetana Eladott menyasszonyából adtak elő részletet, végezetül Kodály Zoltán Esti dalával búcsúztatták a közönséget, melyet Grassl Ferdinánd, a jövő ifjú karnagya vezényelt.

 

A színes műsorfolyam rendkívül gazdag élményben részesítette a jelenlévőket, ami bizonyára pozitív hatást gyakorolt közérzetükre, hangulatukra.

 

Buday Mária
A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.