Nyitókép: Körkép.sk

 

Nagyszámú közönség vett részt Silvia Habán festőművész kiállításának megnyitóján szerda délután Rimaszombatban, a Ganevia Galériában. A művésznő már többször állította ki műveit Rimaszombatban, de mindig az Aranymetszés Festészeti Klub keretén belül. Ez a kiállítása önálló kiállítás, amely hat termékeny év gyümölcseit tárja a művészetszerető közönség elé.

 

Zsélyi Katalin bevezetője után Botos Renátó hegedűjátékában gyönyörködhettek a résztvevők.

 

Majd Cene Gál István magyarországi festőművész, a kiállítás kurátora szólt az egybegyűltekhez.

 hirdetes_810x300  

 

 

Kiemelte, hogy az ő segédletével hat évvel ezelőtt alakult meg Rimaszombatban az Aranymetszés Festészeti Klub. Nem kisszámú csapat kezdte meg benne a festészeti tevékenységet, az egyik közülük Silvia Habán volt.

 

„A kezdetektől figyelemmel kísértem a tevékenységét, elmondhatom, hogy Silvia festői teljesítménye a szerény kezdetektől a mai napig óriási fejlődésen ment keresztül. Míg komoly festőművészek teljesítményének színvonala hosszú éveken keresztül fokozatosan emelkedik, addig Silvia Habánnál ez jóval gyorsabban ment a szokottnál. És ez nem csak talentum kérdése volt, hiszen akarat, szorgalom, odafigyelés kísérté munkáját. Ennek eredményei azok a képek, amelyeket ma itt láthatunk kifüggesztve a falakon egy önálló kiállítás keretében.”

 

A kurátor beszélt arról is, hogy mi határozza meg a jó festő munkáját. Szerinte három dolog szükséges hozzá: a miért, a hogyan és a mit festeni.

 

„A miért benne kell, hogy legyen az emberben. Fontos, hogy valami hajtsa őt, még ha nem is tudja mindig megfogalmazni, hogy micsoda. Hogy egyéni ambíciók-e ezek, az alkotás vágya, vagy egyebek, az mindenkinél egyedi.

 

A hogyan kérdése már megfoghatóbb. A technika elsajátítása kemény munka és szorgalom kérdése. Az nyer, aki fogékony a tanulásra és sikerül kialakítania a neki megfelelő körülményeket, festészeti módszereket, technikákat.

 

És nem kevésbé fontos a mit festeni kérdése. Egyéni gondolkodásmód, ki mit választ magának. Közrejátszik az ember alapvető jelleme, habitusa, de nagymértékben meghatározó a kreativitásra való hajlama is.

 

Silviánál mindhárom dolog működött. Hamar megmutatkozott, hogy igenis akart, szorgalmasan tanult, nem kellett noszogatni, és hamar kialakult nála, hogy mit is akar festeni” – mondta Cene Gál István.

 

 

Majd arról beszélt, hogy Silvia Habán festményein a realizmus látható, fontos megtekinteni, észre venni a részleteket, amelyek sok mindent elárulnak a szemlélőnek. Észrevehető rajtuk a fény, amely nemcsak a festményt jellemzi, de egyben a festő belső lelkivilágát is tükrözi.

 

Megtudtuk tőle azt is, hogy Silvia Habán festményei mára már külföldön is keresettek és kelendőek, galériák, gyűjtők érdeklődnek utánuk.

 

A kiállítás Rimaszombatban, a Városi Művelődési Központban december 31-ig lesz megtekinthető.

 

A Körkép.sk megkérdezte Jozef Kolesárt, aki Nyústyáról jött, hogy tetszett neki a kiállításmegnyitó?

 

„Engem a kiállításmegnyitó megelégedéssel töltött el. Látni, hogy a hölgy komoly dolgokat produkál, amelyeknek egységes a stílusa és élet van bennük. Csak gratulálni tudok és sok sikert kívánok neki a festészet terén. Remélem, hogy látjuk még őt Rimaszombatban”

 

– szögezte le nyomatékkal Jozef Kolesár.

 

 

Borbás Barnabás, aki Silvia Habán kollégája az Aranymetszés Festészeti Klubból, a következőképpen vélekedett:

 

„Örülök Silvia önálló kiállításának, amely kicsit a klubunk munkáját is tükrözi. Csak megerősíteni tudom, hogy ez a hatalmas munka egyedül Silvia teljesítménye, aki sokat fejlődött az elmúlt hat évben

 

– mondta szerényen Borbás Barnabás.

 

 

További képek galériánkban.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.