Kultúra

Megnyitotta kapuit a Vörösmarty téri és a Szent István téri karácsonyi vásár Budapesten

Mégsem maradt karácsonyi forgatag nélkül Budapest.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

 

Pénteken egyszerre nyílt meg a pesti Belváros két nagy karácsonyi vására, a Vörösmarty téri Vörösmarty Classic Xmas és a Szent István téri Advent Bazilika is.

 

A tavaly másodjára is Európa legjobb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika látogatóit 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, jégpálya, valamint minőségi kézműves és gasztronómiai kiállítók fogadják a Szent István-bazilika előtti téren – tudatták a szervezők az MTI-vel.

 

Közleményük szerint a rendezvény területén mintegy 120 hazai kiállító kap helyet. A gasztronómiai árusok a közkedvelt, kizárólag kifogástalan alapanyagokból előállított ünnepi-vásári ételek mellett a rendezvény szellemiségének megfelelően számos, csak itt kapható ínyencséget is kínálnak.

 

Budapest, 2022. november 19.
A Szent István téri Advent Bazilika karácsonyi vásár 2022. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

 

A vásár hangulatához a kézműves kiállítók: népművészek, iparművészek és a modern designer terméket kínáló innovatív alkotók is hozzájárulnak egyedi remekeikkel.

 

Az adventezőket korábbi népszerű programok és számos újdonság is várja. Minden este félóránként a bazilika homlokzatára vetített fényfestésben gyönyörködhetnek, a 3D vetítések szünetében pedig elérhető lesz a rendezvény szelfipontja. A vásár központi részében kap helyet egy 12 méter magas karácsonyfa, és itt várja a gyerekeket az ingyenesen igénybe vehető korcsolyapálya is korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással.

 

Budapest, 2022. november 19.
A Szent István téri Advent Bazilika karácsonyi vásár 2022. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

 

Az Advent Bazilika látványműhelyében kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait, és a régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított, Advent Anno című fotókiállítás is, amely a kiállító pavilonok külső oldalát fogja díszíteni. A bazilika előtt foglalja el helyét a betlehemi jászol, valamint itt díszíti a teret az a monumentális adventi koszorú is, amelynek gyertyái vasárnaponként gyúlnak majd fel.

 

Az Advent Bazilika idén is helyet biztosít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat.

 

Kisvasút is várja a Vörösmarty térre látogatókat

 

Megtartják a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt is, amely új díszbe öltözve, Vörösmarty Classic Xmas néven várja az adventezőket.

 

A Váci utca felől a zöld és piros színekben pompázó Vörösmarty térre érkező ünnepi forgatagot egy grandiózus karácsonyfa fogadja.

 

Budapest, 2022. november 19.
A Vörösmarty téri Vörösmarty Classic Xmas karácsonyi vásár 2022. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs
Budapest, 2022. november 19.
A Vörösmarty téri Vörösmarty Classic Xmas karácsonyi vásár 2022. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

 

A vásár egyik kiemelt látványossága lesz a Harisnyaházon díszelgő, óriási karácsonyfa dekoráció, és most mutatkozik be a Vörösmarty-szobor új takarása is, amely a korábbi, szürke nylon védőfedésre kerülve mintegy „láthatóvá teszi” a költő emlékművét. A takaráson ugyanis az eredeti szobor életnagyságú képe mellett versrészletek lesznek olvashatók magyarul, németül és angolul – áll a közleményben.

 

A tér népszerű attrakciójának ígérkezik az ingyenesen igénybe vehető kisvasút, amelynek utasai az Oroszlános kút ünnepi díszítésében is gyönyörködhetnek.

 

A téren december 28-ig vásárolhatók kézműves termékek, ezt követően a készítők újév napjáig átadják helyüket a szilveszteri ünneplők sokaságának. Az Advent Bazilika január 1-jéig, a Vörösmarty Classic Xmas december 31-ig várja az érdeklődőket – közölték a szervezők.

 

Majdnem elmaradt a vásár

 

Korábban félő volt, hogy a Vörösmarty tér 2022-ben üresen marad az adventi és a karácsonyi időszakban. Az a fővárosi cég, amely korábban a rendzvénysorozat megszervezéséért felelt, idén nem vállalta el a vásár megszervezését, miután a HVG szerint szakított az V. kerület és a főváros alá tartozó Budapest Brand a karácsonyi vásár szervezésével kapcsolatban. De úgy tűnik végül akadt egy áthidaló megoldás, így nem maradnak sem a budapestiek, sem a fővárosba látogatók karácsonyi hangulat nélkül.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Nem érkezett még komment. Legyen az öné az első!

Szóljon hozzá!

Kövessen minket